fbpx

Het imago van zowel de annulerings- als reisverzekering heeft de afgelopen maanden een behoorlijke deuk opgelopen door het Coronavirus. Vooral de annuleringsverzekering zit in zwaar weer. Veel reizigers die hun vakantie of reis door het virus in rook op zagen gaan, bleken namelijk weinig tot niks aan hun verzekering te hebben. De meeste verzekeraars sluiten annulering als gevolg van een pandemie namelijk uit van hun dekking. En ook de dekking van de reisverzekering is met het oog het Coronavirus flink ingeperkt. Dus reist de vraag bij veel vakantiegangers: “Waarom is het afsluiten van een reisverzekering dan nog nodig wanneer ik deze zomer op vakantie ga?”

Of je nu in Nederland blijft of naar het buitenland gaat, ook in tijden van Corona is het een goed idee om een reisverzekering af te sluiten. Er kan immers nog steeds van alles met je bagage gebeuren. Bovendien kun je te maken krijgen met allerlei andere vervelende voorvallen die niks het met virus te maken hebben. In dat soort situaties biedt de reisverzekering gewoon dekking. Het is wel verstandig om je extra goed te verdiepen in de dekking en voorwaarden van de reisverzekering. Zo voorkom je dat je voor nare verrassingen komt te staan. In dit artikel vertellen we je eerst alles over wat de reisverzekering nog wel en niet dekt met betrekking tot het Coronavirus. Daarna hebben we 5 redenen voor je op een rijtje gezet waarom het afsluiten van een reisverzekering een goed idee is wanneer je naar het buitenland gaat. Blijf je in Nederland? Ook dan hebben we een paar argumenten voor je verzameld waarom een reisverzekering van toegevoegde waarde kan zijn!

Waarom je beter geen reisverzekering kunt afsluiten voor de gevolgen van Corona

Wil je deze zomervakantie graag naar het buitenland en ben je benieuwd wat je aan de reisverzekering hebt? Het beste wat je kunt doen is jouw tussenpersoon of verzekeraar een belletje geven. Wat een reisverzekering dekt op het gebied van de gevolgen van het Coronavirus, verschilt namelijk sterk per verzekeraar. In het algemeen geldt dat wanneer je naar een land met een oranje of rood reisadvies vertrekt, er dekkingsbeperkingen gelden. Zo vallen onvoorziene of medische kosten die je moet maken als gevolg van het virus bij de meeste verzekeraars niet langer onder de dekking. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van het noodgedwongen langer op je vakantiebestemming moeten blijven door een nieuwe uitbraak van het virus. En ook voor de kosten van en hulp bij repatriëring kun je bij de meeste verzekeraars niet meer aankloppen. Voor landen met een geel of groen reisadvies gelden deze beperkingen meestal niet. Check daarom altijd het reisadvies dat voor jouw vakantiebestemming geldt en reis bij voorkeur niet af naar een land met een negatief reisadvies.

Vakantie in het buitenland? 5 redenen waarom je wel een reisverzekering moet afsluiten

Vanaf 15 juni is het reisadvies voor een heleboel van onze favoriete vakantiebestemmingen in de Europese Unie op geel gesprongen. En dat is terug te zien in de verkoopcijfers van de reisverzekering. Onze reislust komt langzaamaan weer terug en we durven het steeds vaker aan om toch naar het buitenland te gaan. Hieronder vind je 5 redenen waarom het een goed idee is om een reisverzekering af te sluiten!

1. Je bagage goed verzekerd

Er kan tijdens je reis van alles gebeuren met je bagage. Jouw koffer kan kwijtraken op het vliegveld of je telefoon of camera kan worden gestolen tijdens een tripje naar een drukke stad. Met een reisverzekering zorg je dat je hiervoor verzekerd bent. Iedere reisverzekering biedt namelijk dekking bij schade, verlies of diefstal van je bagage. Onze ervaring leert dat onze bagage vaak veel meer waard is dan we denken. Ga maar eens na wat je allemaal aan kostbare spullen meeneemt. Een professionele camera, laptop, mobiele telefoon, of dure zonnebril… Dan is het een prettig idee dat je de waarde van jouw spullen vergoed krijgt wanneer er iets mee gebeurt en je ze snel weer kunt vervangen. Let wel op dat je voor een verzekerd bedrag kiest dat hoger is dan de totale waarde van je bagage. Zo draai je niet alsnog zelf voor een deel van de kosten op!

2. Hulp in noodsituaties

Een andere reden waarom het afsluiten van een reisverzekering een goed idee is, is de hulp die de reisverzekeraar biedt in noodsituaties. Wanneer je een reisverzekering afsluit heb je toegang tot de alarmdiensten van de verzekeraar die 24/7 voor je klaar staan in noodsituaties. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bijzonder vervoer (ambulance en ambulancevliegtuig, gipsvluchten) voor je regelen, zorgen ze dat je weer thuiskomt wanneer een familielid ernstig ziek is (repatriëring) en ze helpen je ook met de taalbarrière. Zorg daarom altijd dat je het alarmnummer van jouw reisverzekeraar bij je hebt wanneer je op vakantie gaat.

Repatriëring als gevolg van het Coronavirus bij een negatief reisadvies wordt niet meer geregeld door de reisverzekeraar. Tijdens de uitbraak van de eerste golf hebben verzekeraars en de overheid een grote actie op touw gezet om alle Nederlanders in het buitenland weer terug te halen. Zowel de overheid als de verzekeraars zullen dat nu niet meer doen. Afreizen naar een land met een oranje of rood reisadvies is dus volledig op eigen risico. Wordt een familielid tijdens jouw vakantie ernstig ziek door het virus? Dan bieden de meeste verzekeraars wel gewoon dekking en hulp bij de terugreis.

3. Dekking voor medische kosten in het buitenland

Wanneer je een reisverzekering afsluit, heb je de keuze uit een aantal aanvullende dekking waarmee je jouw verzekering kunt uitbreiden. Een voorbeeld van zo’n extra dekking is die voor medische kosten. De prijs van medische hulp in het buitenland kan namelijk behoorlijk oplopen. Stel je voor dat je ziek wordt tijdens jouw vakantie of een ongeluk krijgt. Dan wil je je geen zorgen hoeven maken over de kosten van goede medische hulp. Deze aanvullende dekking biedt dan uitkomst.

Maar is zo’n dekking eigenlijk nog wel nodig wanneer je al een zorgverzekering hebt? Dat hangt af van hoe uitgebreid de dekking van jouw zorgverzekering is voor medische kosten in het buitenland. Wanneer je alleen een basisverzekering hebt, is het zeker verstandig om jouw reisverzekering uit te breiden met een dekking voor medische kosten. Vaak wordt er door de zorgverzekering namelijk alleen een bepaald bedrag vergoed. De extra kosten zijn dan voor jouw eigen rekening. Of deze aanvullende dekking voor jou verstandig is om af te sluiten, hangt dus af van de dekking van je zorgverzekering en de vakantiebestemming. In bepaalde landen is medische zorg namelijk een stuk duurder dan in Nederland.

Ga je op vakantie naar een land met een oranje of rood reisadvies? Dan biedt de reisverzekering geen dekking voor de medische kosten die moeten worden gemaakt als gevolg van het Coronavirus. In landen waar volgens de overheid veilig naartoe kan worden gereisd ben je wel verzekerd voor deze kosten.

4. Hulp bij autopech

Een andere aanvullende dekking waar je jouw reisverzekering mee kunt uitbreiden is die voor automobilistenhulp. Wanneer je met de auto op vakantie gaat is deze extra dekking zeker aan te raden. Ook wanneer je al een pechhulpverzekering hebt. De kosten om jouw auto bij een autoschade naar een garage in Nederland te brengen en de extra reis- en verblijfskosten worden namelijk niet door de pechhulpverzekering vergoed. De dekking voor automobilistenhulp doet dit wel. Het is dan wel belangrijk om goed te kijken of de dekking voor automobilistenhulp goed aansluit bij jouw pechhulpverzekering.

5. Verzekerd tegen onvoorziene kosten

Tijdens je vakantie kan er van alles gebeuren waardoor je te maken krijgt met onvoorziene kosten. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de extra verblijfskosten die moeten worden gemaakt, doordat jij of je reisgenoot ziek wordt. Of het regelen van een vlucht terug,  omdat een familielid is overleden. Dit soort gebeurtenissen kosten vaak veel geld en worden door geen één andere verzekering gedekt. De reisverzekeraar biedt dan niet alleen hulp door middel van de alarmdiensten, maar vergoeden ook de onvoorziene kosten. Mits deze kosten niet het gevolg zijn van het Coronavirus in een land met een negatief reisadvies.

Waarom een reisverzekering afsluiten ook voor vakanties in Nederland zinvol is

Misschien durf je het nog niet aan om dit jaar naar het buitenland te gaan en blijf je veilig binnen de Nederlandse grenzen. Ook dan kan het zinvol zijn om een reisverzekering af te sluiten:

  • Waarschijnlijk neem je ook op je vakantie in eigen land een hoop waardevolle spullen mee. En ook dan kan er van alles mee gebeuren. De reisverzekering vergoedt de schade, het verlies en diefstal van je bagage. Zeker wanneer je geen buitenshuisdekking hebt op jouw inboedelverzekering, is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten voor je kostbare spullen.
  • Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je per ongeluk schade toebrengt aan jouw vakantieverblijf. Bijvoorbeeld aan de hotelkamer of bungalow. Deze schades zijn uitgesloten van de aansprakelijkheidsverzekering, maar worden wel vergoed door jouw reisverzekering!
  • De laatste reden waarom het afsluiten van een reisverzekering ook in Nederland verstandig kan zijn, is dat deze verzekering uitkomst biedt bij autopech. Heb je geen aparte pechhulpverzekering? Sluit dan een aanvullende dekking af voor automobilistenhulp. Met deze dekking heb recht op vervangend vervoer wanneer je met pech langs de weg komt te staan tijdens je vakantie.

Een belangrijk voorwaarde die verzekeraars stellen voor een vakantie in Nederland, is dat er sprake moet zijn van tenminste één betaalde overnachting. Alleen dan biedt de reisverzekering dekking. Een verblijf in het huisje van een kennis of familielid zonder hiervoor te betalen is dus niet verzekerd.

Bonus: besparen op je reisverzekering

Wanneer je een reisverzekering gaat afsluiten heb je de keuze uit een doorlopende en kortlopende reisverzekering. Met de doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd en met de kortlopende reisverzekering voor één reis. De doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan de kortlopende variant. Dit geldt zeker wanneer je een reisverzekering afsluit voor het hele gezin en wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Weekendjes weg en onverwachte tripjes vallen hier ook onder! Zoek dus goed uit welke variant voor jou voordeliger is.

Goed verzekerd op vakantie? Sluit een reisverzekering af!

Ondanks dat veel gevolgen van het Coronavirus niet meer onder dekking van de reisverzekering vallen, is het toch verstandig om er één af te sluiten. Er kunnen namelijk nog een heleboel andere dingen misgaan tijdens je zomervakantie. Bovendien gelden de dekkingsbeperkingen vaak vooral voor landen met een negatief reisadvies. Wat er wel en niet wordt gedekt door de reisverzekering met betrekking tot Corona verschilt sterk per verzekeraar. Daarom is het raadzaam om hier eerst over te bellen met jouw tussenpersoon of verzekeraar! Zo zorg je ervoor dat je goed verzekerd op vakantie kunt gaan. Alvast een hele fijne zomervakantie toegewenst!

Met een goed gevoel vertrekken? Download jouw “Aan vakantie to-do kit”

In deze ultieme vakantiekit vind je een checklist om inbraak tijdens jouw vakantie te voorkomen, een inpaklijst en allerlei handige tips. Bijvoorbeeld over de boeken die niet mogen missen in jouw koffer en hoe je goed verzekerd op vakantie gaat!

Vrouw met een rieten hoed op die geniet aan de zijkant van een zwembad

Vul het formulier in en ontvang jouw gratis vakantiekit!

Misschien vind je dit ook interessant

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest