fbpx

Een nieuw jaar begint voor de meeste mensen met goede voornemens. Maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking is 2021 begonnen door aan één of meerdere verbeterpunten te gaan werken. Gezonder eten en afvallen is een populair voornemen, maar ook je geldzaken op orde krijgen is een veelgenoemd doel voor het aankomende jaar. Vier op de tien Nederlanders hebben een goed voornemen met betrekking tot het bijhouden van de financiële administratie. Bijvoorbeeld het huishoudboekje er weer eens bij pakken, je nog eens verdiepen in de woonlasten of hypotheeksituatie of je verzekeringen tegen het licht houden.

Nu weten we allemaal; goede voornemens hebben de neiging al snel weer te sneuvelen. Hoe fanatiek we er ook mee zijn begonnen op 1 januari en hoe overtuigd we er ook van waren dat het dit jaar wel ging lukken. 12 dagen. Zo kort houden we goede voornemens gemiddeld vol. Hopelijk zijn we nog net op tijd met onze tips om ervoor te zorgen dat jij je geldzaken in 2021 op orde gaat krijgen en dit vooral ook volhoudt! De voornaamste reden dat goede voornemens sneuvelen zijn gedragspatronen. Die zijn namelijk best lastig te doorbreken. Maar gelukkig niet onmogelijk. Wij helpen je op weg met 7 tips over hoe je jouw geldzaken slim regelt en dit op 31 december 2021 nog steeds doet!

Je geldzaken op orde krijgen met deze slimme tips:

1. Sparen

Misschien een open deur, maar toch mag sparen niet missen in dit lijstje. In de huidige samenleving wordt het steeds belangrijker om een buffer achter de hand te hebben. Voor jongeren om later een woning te kunnen kopen, voor huishoudens om onverwachtse kosten op te vangen en ook om te sparen voor ons pensioen (ook al lijkt het nog zo ver weg). Banken helpen je tegenwoordig op allerlei manieren om sparen makkelijker te maken. Doelsparen is bijvoorbeeld een effectieve manier. En automatisch sparen maakt iedere maand een bedrag opzij zetten een stuk makkelijker. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat het blokkeren van je spaarrekening tot je een bepaald doelbedrag hebt bereikt ook goed te werken. Want tussentijds stiekem weer iets terugboeken naar je lopende rekening, wordt zo wel erg ingewikkeld. Het Nibud adviseer om maandelijks 10% van je totale netto inkomen opzij te zetten. Kun je dit niet missen? Kijk dan eens hoe je stap voor stap toch naar dit percentage toe kunt werken door een bespaarplan te maken.

2. Budgetteren

Het huishoudboekje. Misschien een beetje achterhaald, maar in digitale vorm ook prima te gebruiken. Door je inkomsten en uitgaven goed bij te houden krijg je meer grip op je financiën en zie je precies waar je geld naartoe gaat. Budgetteren kan bovendien ook goed helpen om je spaardoelen te behalen. Je bent namelijk helemaal op de hoogte van je uitgaven, waardoor je ook gemakkelijk een bespaarplan op kunt stellen. Er zijn verschillende soorten manieren om te budgetteren. We noemden het huishoudboekje, maar kies vooral een methode die jij prettig vindt. Je kunt je financiën op maand of op jaarbasis bijhouden. Ook dit hangt van jouw persoonlijke voorkeuren af. Het Nibud heeft een handig stappenplan samengesteld om te beginnen met budgetteren.

‘1 op de 5 huishoudens heeft in Nederland te maken met financiële problemen. Door de coronacrisis zal dit aantal alleen nog maar verder toenemen. Je geldzaken op orde krijgen is dan ook erg belangrijk in deze tijd!’

Angela Tol – Financieringsexpert bij HVMS

3. Betaal je rekeningen altijd op tijd

Het is iedereen wel eens gebeurd, je krijgt een rekening op de mat. Maar nu heb je even geen tijd en zin om het 18-cijferige IBAN-nummer en het nóg langere betaalkenmerk in te voeren. Dat komt morgen wel. Maar dat komt morgen niet en de dag erna ook niet. Totdat je een herinnering toegestuurd krijgt en er soms zelfs een incassobureau moet worden ingeschakeld. Oeps, helemaal vergeten. Dat is zonde van het geld en moet je dus voorkomen. Dit kan eenvoudig door voor al je terugkerende betalingen een automatische incasso in te stellen. Zo weet je zeker dat er nooit een betaling vergeten wordt en ben je weer een stap dichterbij het op orde krijgen van je geldzaken.

4. Ga geen (te) hoge leningen aan

Je maximale hypotheekbedrag kun je overal op internet berekenen. Maar pas op! Het is niet altijd verstandig om dit maximale bedrag ook echt te lenen. Zo’n maximale hypotheek betekent namelijk dat je nog weinig financiële ruimte over hebt en een groot deel van je vermogen in een woning wordt gestopt. Je financiële buffer neemt hierdoor aanzienlijk af. Terwijl er bij het opknappen van een woning vaak nog onvoorziene kosten komen kijken. Het maandbedrag dat je voor je hypotheek moet betalen is dan bovendien ook aan de hoge kant, waardoor sparen en je buffer aanvullen lastig wordt. We begrijpen dat je met de huidige huizenprijzen waarschijnlijk al snel een behoorlijk hoge hypotheek moet afsluiten. Maar kijk altijd of je naast de maandelijkse lasten dan nog wel voldoende kunt blijven sparen, zo’n 10% van je netto inkomen, en je bovendien niet je volledig opgebouwde buffer in de woning stopt. Dit geldt natuurlijk ook voor het aangaan van een hoge persoonlijke lening om bijvoorbeeld een auto of zonnepanelen te financieren.

5. Financiële risico’s afdekken

Iedereen kan te maken krijgen met onverwachtse gebeurtenissen die zo groot zijn dat je daar financieel niet voor op kunt draaien. Gelukkig kunnen we ons daarvoor verzekeren. De kosten van een woning opnieuw laten bouwen vanwege een grote brand, kunnen de meeste huishoudens niet zomaar ophoesten. Maar ook wanneer je partner komt te overlijden wil je nog wel gewoon de hypotheek en bijvoorbeeld de opleiding van de kinderen kunnen blijven betalen. Daarom is het belangrijk om verzekeringen af te sluiten die bij jouw situatie passen en je voor de belangrijkste financiële risico’s beschermen. Daarnaast raden we je ook aan om deze verzekeringen ieder jaar nog eens goed tegen het licht te houden. Sluiten de dekkingen nog steeds aan bij je situatie en heb je nog wel de scherpste premie?

#goedmetgeld Wat vind jij een fijne buffer? Met een financiële buffer kun je tegen een stootje. En het opbouwen van...

Geplaatst door Nibud op Vrijdag 15 januari 2021

6. Neem een financieel adviseur in de armen

Uit onderzoek blijkt dat het inschakelen van een financieel adviseur, bijvoorbeeld voor je hypotheek of verzekeringen, leidt tot het nemen van betere financiële keuzes. Een financieel adviseur helpt bij het aanleren en volhouden van verstandig financieel gedrag, zoals het niet aangaan van te hoge leningen en sparen. Door financieel advies in te winnen krijg je niet alleen overzicht, maar wordt je ook geattendeerd op premiekortingen of wanneer het je voordeel kan opleveren om je hypotheek of verzekeringen nog eens onder de loep te nemen. Dan hoef je dat in ieder geval niet meer zelf in de gaten te houden. Daarnaast helpt een financieel adviseur je ook om goede en aansluitende financiële producten af te sluiten. En dat helpt jou weer aan een gezonde bankrekening!

7. Volhouden!

Nu komt het lastigste onderdeel; onze goede voornemens volhouden. Het aanleren van nieuw gedrag vraagt veel zelfcontrole. Je moet namelijk bepaalde ingesleten gedragspatronen doorbreken en dus steeds weer opnieuw de keuze maken om het anders te doen. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen die kunnen helpen om je doelen beter in je achterhoofd te houden. Zo werkt het bijvoorbeeld goed om drempels te creëren die het vervallen in je oude gedrag bemoeilijken. Elke stap die je extra moet zetten om je oude gedrag te vertonen, zorgt voor een moment waarop je bewust de keuze moet maken om het verkeerde gedrag te vertonen. Laat bijvoorbeeld je pinpas thuis wanneer je de neiging hebt om onderweg naar werk of tijdens je pauze in de supermarkt allerlei onnodige dingen te kopen. En ook de tip om je spaarrekening te blokkeren totdat je een bepaald spaardoel hebt bereikt, werkt goed tegen het steeds weer terugboeken van je gespaarde centen. Je kunt je ook gratis aanmelden voor de Nibud jaarplanner, zodat je het hele jaar door wordt herinnerd aan je financiële doelen en deze dus niet naar de achtergrond verdwijnen.

Op naar een financieel gezond jaar!

We hopen je met deze tips wat motivatie en energie te hebben gegeven om met je financiële doelen aan de slag te gaan en dat ook langer vol te houden dan 12 dagen. Heb je zelf nog tips of wil je eens met ons sparren over je verzekeringen? We horen graag van je! Neem dus gerust contact met ons op.

Wist je dat wij je kunnen helpen je geldzaken op orde te krijgen?

Bij HVMS hebben we veel verstand van verzekeringen. Onze specialisten geven je graag een onafhankelijk advies over de producten die het beste bij jouw situatie aansluiten. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs!

Misschien vind je dit ook interessant

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Vaak wordt er gedacht dat het afsluiten van een inboedelverzekering of overlijdensrisicoverzekering alleen nuttig is wanneer je een koopwoning hebt. Maar ook wanneer je in een huurhuis woont, zijn er een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Schade...

Lees meer
Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn koophuis?

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn koophuis?

Heb je net een woning gekocht? Dan is het een goed moment om na te gaan denken over de verzekeringen die nodig hebt om je koophuis goed te verzekeren. De aankoop van een woning brengt al genoeg kosten met zich mee. Je moet er niet aan denken dat je ook nog eens te...

Lees meer

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest