fbpx

Stel, je hebt een vakantie geboekt naar de Griekse eilanden. Je verheugt je hier natuurlijk al ver van tevoren op. Aan de laatste maand werken lijkt geen einde te komen. Totdat je plotseling slecht nieuws krijgt over een familielid dat met spoed is opgenomen in het ziekenhuis of het reisadvies dat vanwege het Coronavirus weer op rood is gesprongen. Je ziet je vakantie in rook opgaan. En of dat nog niet vervelend genoeg is, maak je je natuurlijk ook zorgen om de annuleringskosten. Ben je nu al je geld kwijt of valt er toch nog iets te regelen? Wanneer je een vakantie of reis boekt, is het vaak een goed idee om ook een verzekering af te sluiten die de kosten van annulering dekt. Maar hoe werkt een annuleringsverzekering nu precies?

Voordat je de keuze maakt of en welke annuleringsverzekering je gaat afsluiten voor jouw vakantie, is wel een prettig idee dat je precies weet hoe zo’n verzekering werkt. Bijvoorbeeld wanneer je wel en geen beroep kunt doen op de verzekering en wat je het beste kunt doen wanneer je jouw vakantie of reis onverhoopt moet annuleren. Daarom hebben we 8 belangrijke punten voor je op een rijtje gezet die je precies vertellen hoe de annuleringsverzekering werkt en wat je er aan hebt!

Wat is een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering dekt de kosten van het onverwachts moeten annuleren of voortijdig afbreken van een reis. De reden van annulering moet dan wel onder de dekking van de annuleringsverzekering vallen. Welke redenen dit zijn kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van de verzekering. We zullen hier nog uitgebreid op terugkomen! Daarnaast heb je ook 24/7 beschikking over een alarmcentrale die je bijstaat wanneer je jouw vakantie noodgedwongen moet afbreken. Zo helpen ze je bijvoorbeeld met de taalbarrière.

Hoe werkt een annuleringsverzekering? 8 belangrijke aandachtspunten!

Hoe een annuleringsverzekering precies werkt is best ingewikkeld. We beginnen daarom bij het begin: het boeken van een reis, concert of theatervoorstelling, weekendje weg, vakantie of ander uitstapje. We blijven voor het gemak even uitgaan van de geboekte zomervakantie naar de Griekse eilanden. Best een dure reis die je daarom goed wil verzekeren voor annulering!

1. Waar sluit je een annuleringsverzekering af?

Waarschijnlijk heb je tijdens het boeken van je reis al een aanbieding gehad van de reisorganisatie om meteen een annuleringsverzekering af te sluiten. Dit is niet altijd een slim idee om te doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de prijs van deze verzekeringen vaak hoger ligt dan die van andere verzekeraars. Bovendien sluit de annuleringsverzekering die de reisorganisatie aanbiedt, niet altijd even goed aan bij jouw situatie en wensen. Het is daarom verstandig om het aanbod van de reisorganisatie te vergelijken met de annuleringsverzekeringen van andere verzekeraars.

2. Kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering?

Wanneer je een annuleringsverzekering gaat afsluiten, heb je de keuze uit en kortlopende en doorlopende variant. Kies je voor de doorlopende annuleringsverzekering? Dan ben je het hele jaar door verzekerd voor de annulering van reizen en vakanties, weekendjes weg en allerlei andere uitstapjes. De kortlopende annuleringsverzekering sluit je af voor één reis. Is je vakantie naar Griekenland niet het enige tripje die je gaat maken dit jaar? Dan is de doorlopende annuleringsverzekering waarschijnlijk goedkoper. Bovendien hoef je dan niet voor ieder uitstapje opnieuw een annuleringsverzekering af te sluiten!

3. Annuleringsverzekering meteen afsluiten na het boeken

Het is een slim idee om jouw annuleringsverzekering meteen te regelen nadat je die welverdiende vakantie naar Griekenland hebt geboekt. Vaak heb je hier namelijk maar 7 -14 dagen de tijd voor. Sluit je jouw annuleringsverzekering te laat af? Dan ben je niet verzekerd voor het onverwachts moeten annuleren of voortijdig afbreken van je vakantie naar Griekenland. Heb je al eerder een doorlopende annuleringsverzekering afgesloten? Dan is annulering van je reis gewoon verzekerd en hoef je je geen zorgen te maken over deze termijn!

4. Hoe werkt een annuleringsverzekering bij een zelf samengestelde reis?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de vlucht naar Griekenland en het verblijf apart van elkaar hebt geboekt. In het algemeen beidt de annuleringsverzekering dan gewoon dekking wanneer er iets misgaat met één van de beide onderdelen van je reis. Dus zowel de annulering van je vliegticket als het hotel zijn verzekerd! Check dit wel altijd even in de voorwaarden van de annuleringsverzekering.

5. Een groepsreis en de annuleringsverzekering

Ga je met een groep naar Griekenland? Bijvoorbeeld een groep vrienden of meerdere gezinnen. Dan is het verstandig om eens goed te inventariseren hoe iedereen verzekerd is. Niet alle verzekeraars keren bijvoorbeeld uit wanneer er één groepsgenoot niet mee kan. Met een groepsreis is het een slim idee om voor een annuleringsverzekering te kiezen die dit wel doet. Heeft iedereen een doorlopende annuleringsverzekering? Kijk dan goed hoe je ten opzichte van elkaar verzekerd bent. Kom je erachter dat niet iedereen goed verzekerd is voor annulering bij een groepsreis? Dan kun je óf een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten bij een maatschappij die wel uitkeert wanneer één deelnemer niet mee kan óf ervoor kiezen om een groepsannuleringsverzekering af te sluiten.

6. Hoe zit het met de reisverzekering?

Heb je een doorlopende reisverzekering? Check dan altijd eerst of annulering van je reis hier al op verzekerd is. Een dekking voor de annuleringskosten zit niet automatisch in de reisverzekering. Je moet hiervoor een aanvullende dekking afsluiten. Je kunt er dan voor kiezen om een doorlopende annuleringsverzekering bij jouw reisverzekering op te nemen. Wil je een kortlopende annuleringsverzekering? Dan kun je deze apart van je reisverzekering afsluiten. Meestal is dit wel een stuk duurder. Laat je daarom goed adviseren over hoe je jouw reis- en annuleringsverzekering het beste kunt samenstellen! Zo ben je niet alleen goed verzekerd voor de annulering van je vakantie naar Griekenland, maar ook voor schade aan je bagage en andere onverwachtse kosten die moet maken tijdens je reis.

7. Wanneer geldt een annuleringsverzekering?

In de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering kun je de annuleringsredenen vinden die verzekerd zijn. Deze kunnen verschillen per verzekeraar, dus let hier altijd goed op! Moet je jouw reis annuleren vanwege een geldige annuleringsreden? Dan krijg je de gemaakte kosten voor je reis naar Griekenland vergoed. Gebeurt er in Griekenland iets waardoor je jouw vakantie vroegtijdig moet afbreken en valt dit onder de voorwaarden? Dan krijg je de niet genoten vakantiedagen vergoed en krijg je bovendien hulp van de alarmcentrale bij het regelen van de terugreis. Je krijgt dan een evenredig deel van de reissom uitgekeerd van de verzekeraar. In het algemeen ontvang je een vergoeding wanneer je moet annuleren vanwege:

 

  • Overlijden of ernstige ziekte van jezelf, huisgenoten of familieleden
  • Echtscheiding
  • Zwangerschap
  • Ernstige schade aan je huis of bedrijf
  • Werkeloosheid na een vast dienstverband, mits het om onvrijwillig ontslag gaat
  • Een nieuwe baan nadat je werkeloos bent geweest
  • Het onverwachts niet krijgen van een visum
  • Diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op vakantie zou gaan

8. Hoe werkt een annuleringsverzekering bij het coronavirus?

Jouw reis annuleren vanwege het coronavirus wordt door de meeste annuleringsverzekeringen niet gedekt. Het virus wordt namelijk niet meer gezien als een onverwachtse gebeurtenis en bovendien is een negatief reisadvies geen geldige annuleringsreden. Vaak kun je wel tot een oplossing komen met jouw reisorganisatie. Bijvoorbeeld door de reis om te boeken of een voucher te ontvangen waarvan je op een later moment een reis kunt boeken. Toch kan het wel verstandig zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten voor je reis. Annulering vanwege een reden die niet met het virus te maken heeft, is namelijk wel gewoon gedekt.

Veel landen binnen de Europese Unie hebben vanaf 15 juli een geel reisadvies. Dit betekent dat je naar dit land op vakantie kunt, maar dat er nog wel veiligheidsrisico’s zijn en coronamaatregelen met een beperkte invloed op het dagelijks leven. De annuleringsverzekering biedt voor landen met een code geel gewoon dekking. Springt het reisadvies opeens op oranje of rood vlak voor vertrek, dan krijg je de annuleringskosten niet vergoed. Een reis boeken naar een land met code geel brengt dus wat risico’s met zich mee. Alle actuele reisadviezen kun je terugvinden op de website van Nederland Wereldwijd.

Reisadviezen EU overheid

Reisadviezen voor de Europese Unie. Bron:  Nederland Wereldwijd

Bonus: wat te doen bij annulering?!

Moet je jouw reis onverwachts annuleren vanwege een reden de onder de dekking van de annuleringsverzekering valt? Meldt dit dan altijd zo snel mogelijk bij jouw tussenpersoon of verzekeraar wanneer je deze niet hebt. Krijg je te maken met een noodsituatie op reis? Bijvoorbeeld wanneer een familielid in Nederland ernstig ziek wordt en je jouw reis moet afbreken. Neem dan altijd eerst contact op met de alarmdienst van jouw annuleringsverzekeraar. Zij helpen je namelijk met de taalbarrière en het regelen van een vlucht naar huis.

Met een goed gevoel vertrekken? Download jouw “Aan vakantie to-do kit”

In de ultieme vakantiekit vind je een checklist om inbraak tijdens jouw vakantie te voorkomen, een inpaklijst en allerlei handige tips. Bijvoorbeeld over de boeken die niet mogen missen in jouw bagage en hoe je goed verzekerd op vakantie gaat!

Vrouw met een rieten hoed op die geniet aan de zijkant van een zwembad

Vul het formulier in en ontvang jouw gratis vakantiekit!

Misschien vind je dit ook interessant

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest