fbpx

De annuleringsverzekering is normaliter één van de meest gesloten verzekeringen tijdens de zomermaanden. Niet zo gek, want een geannuleerde zomervakantie is al vervelend genoeg. Je moet er dan niet aan denken om ook nog eens op te draaien voor de kosten. Dit jaar is dat vanwege het Coronavirus wel even anders. Maar nu vanaf 15 juni weer een heleboel vakantielanden binnen de Europese Unie of de Schengenzone open zijn gegaan, reist toch weer de vraag: hoe werkt een annuleringsverzekering eigenlijk precies? Wanneer kun je deze verzekering het beste afsluiten en wat als je toch moet annuleren vanwege het Coronavirus of een andere oorzaak?

De annuleringsverzekering is dit jaar misschien nog wel belangrijker om af te sluiten dan normaal. De kans dat jijzelf of een familielid ziekt wordt, ontslagen wordt door onzekere tijden of toch niet op vakantie kunt gaan vanwege en negatief reisadvies is nu eenmaal een stuk groter dan andere jaren. Daarom is het een goed idee om je eens te verdiepen in hoe een annuleringsverzekering werkt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je onverwachts toch niet op reis kunt gaan. We hebben 9 belangrijke aandachtspunten van de annuleringsverzekering voor je op een rijtje gezet die je snel inzicht geven in hoe deze verzekering nu precies werkt!

Wat is een annuleringsverzekering en hoe werkt het?

Een annuleringsverzekering dekt de kosten van het onverwachts annuleren of voortijdig afbreken van een reis. De reden van annulering moet wel onder de dekking van de annuleringsverzekering vallen. Welke redenen dit zijn kan per verzekeraar verschillen. In het algemeen krijg je een vergoeding wanneer je moet annuleren vanwege:

  • Overlijden of ernstige ziekte van jezelf, huisgenoten of familieleden
  • Echtscheiding
  • Zwangerschap
  • Ernstige schade aan je huis of bedrijf
  • Werkeloosheid na een vast dienstverband, mits het om onvrijwillig ontslag gaat
  • Een nieuwe baan nadat je werkeloos bent geweest
  • Het onverwachts niet krijgen van een visum
  • Diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op vakantie zou gaan

Daarnaast heb je ook 24/7 beschikking over een alarmcentrale die je bijstaat wanneer je jouw vakantie noodgedwongen moet afbreken. Zo helpen ze bijvoorbeeld met de taalbarrière.

Alles wat je moet weten over hoe een annuleringsverzekering precies werkt

Hoe een annuleringsverzekering precies werkt is best ingewikkeld.  Daarom hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet en ingedeeld in twee categorieën. De eerste drie aandachtspunten hebben te maken met het afsluiten van een annuleringsverzekering en de overige punten met de dekking van de annuleringsverzekering.

Annuleringsverzekering afsluiten

We hebben drie belangrijke punten voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden wanneer je een annuleringsverzekering gaat afsluiten. Een tip die we je sowieso mee willen geven is dat het een goed idee is om een annuleringsverzekering te kiezen die qua dekking, prijs en voorwaarden aansluit bij jouw wensen en situatie. Ga dus niet zonder meer af op de goedkoopste optie, maar verdiep je ook nog even in de voorwaarden en dekking!

1.Kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering?

Wanneer je een annuleringsverzekering gaat afsluiten, heb je de keuze uit een kortlopende en doorlopende variant. Kies je voor de doorlopende annuleringsverzekering? Dan ben je het hele jaar door verzekerd voor de annulering van reizen en vakanties, weekendjes weg. De kortlopende annuleringsverzekering sluit je af voor één reis. Wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, weekendjes weg tel je ook mee, is het vaak slimmer om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten.

2. Kortlopende annuleringsverzekering afsluiten na boeken

Kies je ervoor om een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten? Dan moet je deze vaak binnen 7 tot 14 dagen na het boeken van je reis hebben afgesloten. Doe je dit niet dan ben je niet verzekerd voor annulering van die reis. Binnen welke termijn je de annuleringsverzekering moet hebben afgesloten kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van de verzekering.

3. Een annuleringsverzekering voor je vliegticket: hoe werkt het?

In het algemeen ben je met een annuleringsverzekering gewoon verzekerd voor de kosten van het annuleren van je vliegticket. Hiervoor hoef je dus geen aparte annuleringsverzekering af te sluiten. Bij het annuleren van een vliegticket zijn de kosten vaak gelijk aan de volledige ticketprijs. Let er daarom goed op dat je een annuleringsverzekering afsluit waarvan de vergoeding hoger is dan de prijs van het vliegticket. Zo weet je zeker dat je niet alsnog zelf voor een deel van de kosten hoeft op te draaien. De reden van annulering moet dan natuurlijk wel onder de dekking van de verzekering vallen!

Hoe werkt de dekking van een annuleringsverzekering

Voordat je een annuleringsverzekering gaat regelen is het wel zo’n prettig idee dat je precies weet hoe je verzekerd bent. Hieronder bespreken we een aantal situaties die kunnen leiden tot het annuleren van jouw reis en wat je precies hebt aan je annuleringsverzekering. Zo kom je bij annulering niet voor verrassingen te staan en weet je wat je aan jouw verzekering hebt!

4. Annuleringsverzekering en Corona

Jouw reis annuleren vanwege het Coronavirus wordt door de meeste annuleringsverzekeringen niet gedekt. Het virus wordt namelijk niet meer gezien als een onverwachtse gebeurtenis en bovendien is een negatief reisadvies geen geldige annuleringsreden. Vaak kun je wel tot een oplossing komen met jouw reisorganisatie. Bijvoorbeeld door de reis om te boeken of een voucher te ontvangen waarvan je op een later moment een reis kunt boeken.

Veel landen binnen de Europese Unie hebben vanaf 15 juli een geel reisadvies. Dit betekent dat je naar dit land op vakantie kunt, maar dat er nog wel veiligheidsrisico’s zijn en coronamaatregelen met een beperkte invloed op het dagelijks leven. De annuleringsverzekering biedt voor landen met een code geel gewoon dekking. Springt het reisadvies opeens op oranje of rood vlak voor vertrek, dan krijg je de annuleringskosten niet vergoed. Een negatief reisadvies valt in het algemeen namelijk niet onder de dekking en het Coronavirus wordt niet meer als een onvoorziene gebeurtenis gezien. Een reis boeken naar een land met code geel brengt dus wat risico’s met zich mee. Alle actuele reisadviezen kun je terugvinden op de website van Nederland Wereldwijd.

Reisadviezen EU overheid

Reisadviezen voor de Europese Unie. Bron:  Nederland Wereldwijd

5. Hoe werkt de annuleringsverzekering bij ziekte en overlijden?

Het annuleren van een reis als gevolg van ernstige ziekte of het overlijden van een verzekerde, familielid in de 1e en 2e graad of een huisgenoot valt bij de meeste annuleringsverzekeringen onder de dekking. Soms worden de kosten van annulering bij overlijden van een goede vriend(in) tijdens de reis en of een familielid in de 3e graad ook vergoed. Ernstig ziek worden of komen te overlijden door het Coronavirus valt hier dus ook onder. Niet op vakantie kunnen doordat je uit voorzorg in quarantaine moet is helaas geen geldige reden. Je moet echt ernstige klachten hebben en dit kunnen aantonen met een doktersverklaring.

6. Annuleringsverzekering bij faillissement

Gaat jouw werkgever failliet of je eigen bedrijfje en raak je daardoor werkeloos? Dan krijg je de annuleringskosten vergoed. De datum van het ontslag moet dan vaak wel uiterlijk een maand na het einde van de reis liggen. Faillissement van de vliegmaatschappij of reisorganisatie zijn bijna altijd standaard uitgesloten van de dekking van de annuleringsverzekering.

7. Ben ik verzekerd bij ontslag?

Wordt je ontslagen buiten jouw schuld om? Dan valt dit onder de dekking van de annuleringsverzekering en krijg je de kosten van annulering vergoed. Ook hier geldt weer dat de datum van het ontslag vaak uiterlijk een maand na het einde van de reis moet liggen. Begin je voor vertrek of tijdens de reis aan een nieuwe baan en wil je daarom annuleren? Ook dan krijg je de annuleringskosten vergoed. Wordt je ontslagen als gevolg van de Coronamaatregelen? Dan valt dit dus gewoon onder de dekking!

8. Annuleringsverzekering en zwangerschap

Sommige annuleringsverzekeringen vergoeden de kosten wanneer je zwanger bent en daardoor niet op reis kunt. Bijvoorbeeld wanneer je complicaties krijgt of moet bevallen rond de periode dat je zou vertrekken. Een voorwaarde is dat je zwanger raakt na het boeken van de reis. Ook wanneer je niet zelf zwanger bent, maar een kindje gaat adopteren is dit bij sommige verzekeraars een geldige annuleringsreden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je onverwachts een adoptiekindje krijgt toegewezen en jouw vakantie daardoor niet door kan gaan.

9. Annulering door scheiden niet altijd gedekt

Bij de meeste annuleringsverzekering valt een echtscheiding onder dekking. Vaak moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen wil je de annuleringskosten vergoed krijgen. Zo moet de echtscheidingsprocedure al in gang zijn gezet en moet dit hebben plaatsgevonden na het boeken van de reis. Woon je samen? Dan keert de verzekeraar vaak alleen uit wanneer het samenlevingscontract is ontbonden door de notaris. Ook dit moet zijn gebeurd nadat de reis is geboekt. Woon je samen zonder samenlevingscontract? Dan wordt het vaak erg lastig om een vergoeding te krijgen. Dit kan slechts bij een handjevol verzekeraars.

Bonus: wat te doen bij annulering?!

Moet je jouw reis onverwachts annuleren vanwege een reden de onder de dekking van de annuleringsverzekering valt? Meldt dit dan altijd zo snel mogelijk bij jouw verzekeringstussenpersoon of verzekeraar wanneer je deze niet hebt. Krijg je te maken met een noodsituatie op reis? Bijvoorbeeld wanneer in een familielid in Nederland ernstig ziek wordt en je jouw reis moet afbreken. Neem dan altijd eerst contact op met de alarmdienst van jouw annuleringsverzekeraar. Zij helpen je namelijk met de taalbarrière en het regelen van een vlucht naar huis.

Met een goed gevoel vertrekken? Download jouw “Aan vakantie to-do kit”

In de ultieme vakantiekit vind je een checklist om inbraak tijdens jouw vakantie te voorkomen, een inpaklijst en allerlei handige tips. Bijvoorbeeld over de boeken die niet mogen missen in jouw bagage en hoe je goed verzekerd op vakantie gaat!

Vrouw met een rieten hoed op die geniet aan de zijkant van een zwembad

Vul het formulier in en ontvang jouw gratis vakantiekit!

Misschien vind je dit ook interessant

9 slimme tips om jouw boot vaarklaar te maken

9 slimme tips om jouw boot vaarklaar te maken

Of je nu een ervaren bootliefhebber bent of pas sinds kort een trotse bootbezitter, iedereen is rond het begin van de zomermaanden weer druk bezig met zijn of haar boot klaar te stomen voor het seizoen. Want na een hele winter stil te hebben gelegen, heeft jouw boot...

Lees meer

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest