fbpx

Of je nu een ervaren bootliefhebber bent of pas sinds kort een trotse bootbezitter, iedereen is rond het begin van de zomermaanden weer druk bezig met zijn of haar boot klaar te stomen voor het seizoen. Want na een hele winter stil te hebben gelegen, heeft jouw boot weer aardig wat aandacht nodig. Om ervoor te zorgen dat je dit jaar overal aan hebt gedacht hebben we een aantal tips voor je verzameld over hoe je jouw boot binnen no time vaarklaar kunt maken. Zodat jij met een gerust hart het water op kunt en misschien zelfs wel op vaarvakantie!

Goed onderhoud, kennis van het varen en vaargebied en een grondige check-up voor je weer het water op gaat is van groot belang. Het zorgt er niet alleen voor dat je veilig vaart, maar voorkomt ook een heleboel ellende zoals schade aan je motor of aanvaringen. Doe daarom je voordeel met onze 9 tips over hoe je jouw boot vaarklaar kunt maken en maak er een fantastisch en veilig vaarseizoen van!

9 onmisbare tips om jouw boot vaarklaar te maken

1. Tijd voor onderhoud

Tenzij jouw boot echt nog spiksplinternieuw is, is het een goed idee om wat aandacht aan het onderhoud van je boot te besteden, voordat je het water op gaat. Ook wanneer je jouw boot voor de winter nog een grote onderhoudsbeurt hebt gegeven is het de moeite waard om nog even langs een expert te gaan voor onderhoud. De boot heeft immers de hele, of een groot deel van, de winter stilgelegen. Je kunt voor het onderhoud het beste langs een expert gaan, tenzij je zelf echt heel veel verstand hebt van hoe een boot in elkaar zit en wat er allemaal aan moet gebeuren. Maar vergis je niet, het is best ingewikkeld en van belang dat het goed gebeurt!

2. Een goed onderhouden motor

Een groot deel van de ongelukken die op het water gebeuren, wordt veroorzaakt door een storing in de motor. Meestal is slecht of achterstallig onderhoud hiervan de oorzaak. Dus besteedt voor je het water op gaat wat extra aandacht aan het onderhoud van de motor. Controleer bijvoorbeeld het oliepeil en de koelvloeistof. Ook oude brandstof is een veelvoorkomende oorzaak van pech op het water. Ververs daarom altijd eerst de motorolie, voordat je na de wintermaanden weer het water op gaat.

3. De juiste antifouling

Algen, mosselen en schelpjes kunnen jouw boot behoorlijk beschadigen wanneer hij stilligt tijdens de wintermaanden. Bovendien verlies je hierdoor snelheid en verbruik je meer brandstof. Het aanbrengen van een goede antifouling helpt dit te voorkomen. Antifouling zorgt er namelijk voor dat deze beestjes minder makkelijk aan je boot kunnen hechten. Heb je een snelle boot (harder dan 25 knopen) of staat hij vaak op een trailer? Dan kies je voor een harde antifouling. Voor langzaam varende schepen, is zachte antifouling juist het meest geschikt.

4. Check de nooduitrusting

Een goede nooduitrusting aan boord is van groot belang voor de veiligheid van jezelf en de rest van de opvarenden. Check daarom of jouw reddingsvesten nog goed zijn en of ze gekeurd moeten worden. Dit moet in het algemeen om de twee jaar gebeuren. Je kunt hiervoor terecht bij een watersportzaak. Je kunt zelf ook het nodige checken aan de reddingsvesten om er zeker van de te zijn dat het naar behoren werkt:

  • Kijk de gespen, banden en stiksels regelmatig na
  • Check of de opblaasmechanismen het nog goed doen
  • Loop regelmatig de CO2-patronen na. Kijk bijvoorbeeld of deze nog stevig vastzitten en of er geen sprake is van roestvorming
  • Vaak kun je op de website van de fabrikant vinden hoe je jouw reddingsvesten kunt testen. Maak hier gebruik van!

Vergeet je reddingsvesten dan vooral ook niet te dragen. Reddingsdiensten moeten nog vaak drenkelingen redden zonder reddingsvest. Naast het controleren van de reddingsvesten is het ook raadzaam om te checken of de brandblusser, fakkels en kogels nog naar behoren werken en of ze nog houdbaar zijn.

5. Gas en elektriciteit

Voordat je het water op gaat is het verstandig om het gas en de elektriciteit aan boord na te lopen. Controleer de aansluitingen en kijk of alle apparatuur nog werkt. Check ook of de gasslang niet lek is en vervang deze iedere twee à drie jaar, ook als er niks aan mankeert.

6. Regel je vergunningen

Voor sommige vaargebieden heb je een vergunning nodig om er te mogen varen. Ga je op vaarvakantie of gewoon ergens een dagje het water op met jouw boot? Check dan eerst of je hiervoor een vergunning nodig hebt en vraag deze op tijd aan! Zorg bovendien dat je in het bezit bent van een vaarbewijs wanneer dit nodig is en dat je boot op de juiste manier is geregistreerd bij het RDW.

 

Overtreding    
  Klein schip (< 20 meter) Snelle motorboot (> 20 km per uur)
Varen zonder vaarbewijs €550  
Geen registratie   €140
Geen of foutief aangebracht registratieteken   €140
Niet kunnen tonen van registratiebewijs   €95

Overzicht van boetes. Bron: Boetebase

7. Check je navigatiemiddelen

Zorg dat je voor vertrek goede navigatiemiddelen aan boord hebt. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) adviseert om een kompas wanneer je wat ruimer water opgaat, een dieptemeter, een marifoon voor communicatie, weerberichten en alarmering en een recente kaart van je vaargebied mee te nemen. Daarnaast adviseert de maatschappij om je niet blind te staren op deze middelen. Het nadeel van apparaten is namelijk dat ze ook wel eens stuk gaan. Kijk dus vooral ook zelf naar de omgeving en let goed op wat er om je boot heen gebeurt.

8. Download de KNRM-app

Het KNRM heeft een handige app ontwikkeld die eigenlijk niet mag missen wanneer je het water op gaat met je boot. Zo kun je in de app bijvoorbeeld precies zien wat er voor jouw type boot nodig is aan boord met betrekking tot veiligheid. Bovendien word je ook voorzien van de meest actuele informatie over het weer en het water. Veel ongelukken op het water worden namelijk nog steeds veroorzaakt door slecht weer. Laat je niet verrassen en neem het weerbericht serieus! Mocht je toch in een noodsituatie terecht komen, kun je direct contact leggen via de app met de dichtstbijzijnde kustwacht of alarmcentrale van het KNRM. Wel zo’n fijn idee!

9. Controleer je bootverzekering

Tot slot hoort bij het vaarklaar maken van je boot ook een goede bootverzekering. Met de bovenstaande tips kun je hoop ellende voorkomen, maar mocht het toch misgaan is het wel zo’n prettig idee dat je goed verzekerd bent. Kijk daarom nog eens goed naar de dekking van je bootverzekering. Sluit deze nog aan bij jouw situatie en wensen? Mis je misschien nog een aanvullende dekking of heb je er juist te veel? Check ook of het vaargebied van de verzekering nog overeenkomt met jouw vaarplannen deze zomer!

Je boot vaarklaar? Tijd om het water onveilig te maken!

Een goede voorbereiding is het halve werk en kan je in dit geval een hoop ellende besparen. Ga daarom aan de slag met onze tips en zorg er niet alleen voor dat jouw boot, maar ook jijzelf helemaal vaarklaar zijn voor deze zomer. Er komen weer een heleboel mooie dagen aan. Met deze tips zorg jij dat je zorgeloos het water op kunt!

Gratis download

Volop genieten van een zorgeloze vaarvakantie?

Wil je dit jaar vertrekken met de zekerheid dat je écht overal aan hebt gedacht? Download dan jouw gratis checklist met alles waar je aan moet denken voor je op vakantie gaat met je boot. Van het onderhoud tot jouw verzekeringen, we hebben alles voor je op een rijtje gezet!

Voorpagina checklist bootvakantie

Vul het formulier in en ontvang jouw gratis checklist!

Misschien vind je dit ook interessant

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest