fbpx

Waar veel vakantiegangers bang voor waren, is in Kroatië werkelijkheid geworden. Sinds 21 juli is het reisadvies van het vakantieland op oranje gesprongen, vanwege het opgelopen aantal coronabesmettingen. Branchevereniging ANVR schat dat er op dit moment duizenden Nederlanders in het land vakantie aan het vieren zijn. Wanneer je verblijf niet noodzakelijk is, zoals bij een vakantie het geval is, luidt het advies om terug naar huis te keren en hier 14 dagen in quarantaine te verblijven. En ook voor de Nederlanders die binnenkort zouden vertrekken naar Kroatië is het slecht nieuws en zien hun vakantie in rook opgaan. Nu rijst natuurlijk te vraag, wat heb je precies aan je annulerings- en reisverzekering wanneer het reisadvies van code geel op oranje springt?

De kosten van en hulp bij repatriëring, geneeskundige hulp en de kosten die moet maken om langer dan gepland op je vakantiebestemming te blijven worden normaliter gewoon vergoed door de reisverzekering. Mits je de juiste aanvullende dekkingen heb afgesloten. Maar doordat het coronavirus rondwaart in de wereld, hebben veel verzekeraars hun dekking met betrekking tot het virus aangepast. Dus wat wordt er nu precies wel en niet gedekt door de reisverzekering wanneer het reisadvies plotseling op code oranje springt? We hebben alle belangrijke punten voor je op een rijtje gezet!

Code oranje in Kroatië en je reisverzekering

Ben je vakantie aan het vieren in Kroatië en heb je te horen gekregen dat het reisadvies op oranje is gesprongen? Dan biedt je reisverzekering in veel gevallen gewoon dekking, ook wanneer corona de oorzaak is van de extra kosten die je moet maken. De reis is namelijk geboekt toen het advies nog op geel stond en de grenzen dus open waren voor vakantiegangers. Wat een verzekeraar wel of niet dekt kan wel behoorlijk verschillen per maatschappij. Het slimste is om dit voor vertrek goed te checken. Maar ook tijdens je vakantie kun je altijd contact opnemen met je verzekeraar of tussenpersoon om dit na te gaan.

Onvoorziene uitgaven

Moet je langer in Kroatië blijven, doordat je bijvoorbeeld in quarantaine wordt geplaatst of je reisgenoot ziek wordt door het virus? Dan vergoedt de standaard dekking van de reisverzekering de extra kosten die je hiervoor moet maken. Bovendien kun je terecht bij de alarmcentrale van de reisverzekeraar voor hulp bij het regelen van het extra verblijf.

Kosten voor repatriëring

Bij sommige verzekeraars moet je hier een aanvullende dekking voor afsluiten, bij andere maatschappijen zit een vergoeding voor de kosten van repatriëring standaard in de dekking. Heb je de reis naar Kroatië geboekt toen het advies nog geel was? Dan krijg je de kosten voor repatriëring in het algemeen vergoed. Dit is vaak wel alleen het geval wanneer repatriëring nog mogelijk is. Gaat een land volledig in lockdown en sluiten de grenzen en het luchtruim? Dan is repatriëring niet mogelijk.

Wanneer je een pakketreis naar Kroatië hebt geboekt, moet jouw reisorganisatie ervoor zorgen dat je kosteloos terugkomt in Nederland. Neem dus altijd eerst contact met hen op! Heb je jouw verblijf en de vliegtickets los geboekt? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de vliegmaatschappij. Sommige maatschappijen zorgen er namelijk ook voor dat je kosteloos weer terug naar Nederland wordt gevlogen. Ben je met de auto op vakantie? Dan zorg je er zelf voor dat je veilig weer terugkomt in eigen land. 

Medische kosten

Voor de vergoeding van een geneeskundige behandeling moet je altijd een aanvullende dekking afsluiten. Bevat jouw reisverzekering deze dekking? Dan ben je verzekerd voor de extra kosten van medische zorg in het buitenland. Je zorgverzekering vergoedt de kosten tot het bedrag wat dezelfde zorg in Nederland zou kosten. Krijg je tijdens je vakantie in Kroatië het coronavirus te pakken? Dan worden de medische kosten die je hiervoor moet maken in het algemeen vergoed door je zorg- en reisverzekering.

Kosten van niet genoten vakantiedagen

Het advies voor alle Nederlandse vakantiegangers in Kroatië luidt om zo snel mogelijk weer terug te keren naar huis. Dit betekent dat je je vakantie misschien eerder moet afbreken en je een aantal vakantiedagen niet “gebruikt”, terwijl je hier wel voor betaald hebt. Normaliter zou je voor het onverwachts eerder afbreken van je vakantie aanspraak kunnen doen op je annuleringsverzekering. Deze verzekering keert echter pas uit wanneer de reden van deze vroegtijdige afbreking onder de dekking valt. Omdat het coronavirus niet meer als onverwachtse gebeurtenis wordt gezien, valt het afbreken van je vakantie omwille van het virus niet onder de dekking. Helaas worden deze dagen dan ook niet vergoed.

Vakantie annuleren

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je binnenkort zou vertrekken naar Kroatië. Nu het reisadvies voor het land negatief is geworden, is het niet verstandig om dit alsnog te doen. Het annuleren van je vakantie wordt helaas niet gedekt door de annuleringsverzekering. Om dezelfde reden als dat het vroegtijdig afbreken van je vakantie door het virus niet is gedekt: het virus is geen onverwachtse gebeurtenis meer en wordt als jouw eigen risico gezien. Annuleer nooit zelf je vakantie! Doe je dit wel, dan weet je zeker dat je niks vergoed krijgt. Laat je de vliegmaatschappij of reisorganisatie de reis annuleren, dan moeten zij je een oplossing aanbieden. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om je reis om te boeken of het aanbieden van een voucher.

Best handig zo’n reisverzekering, ook bij code oranje

Wanneer je een reis hebt geboekt naar een land met code geel, kan het natuurlijk gebeuren dat het reisadvies op oranje of rood springt tijdens je verblijf. Gelukkig biedt de reisverzekering in de meeste gevallen dan gewoon dekking. De kosten van repatriëring, onvoorziene en medische kosten die je moet maken als gevolg van het virus, worden in het algemeen gewoon vergoed. Alleen de kosten van de niet genoten vakantiedagen zijn niet verzekerd door de annuleringsverzekering. Zou je binnenkort vertrekken naar Kroatië? Annuleer dan niet zelf je vakantie, maar wacht totdat je reisorganisatie of vliegmaatschappij contact met je opneemt. Zij bieden je in het algemeen een oplossing aan!

Naast dat het een prettig idee is dat je de meeste kosten bij code oranje dus gewoon kunt verhalen op je reisverzekering, is het vooral zaak dat je samen met je reisgezelschap weer veilig thuiskomt. Houd het hoofd koel en zoek samen met je reisorganisatie of vliegmaatschappij naar een passende oplossing. Je kunt eventueel ook nog bij de alarmcentrale van je reisverzekeraar terecht voor de nodige hulp!

Zeker op reis? Maak een afspraak met één van onze vakantie-experts!

Zo weet je zeker dat het wel goed zit met je vakantieverzekeringen en je voor de belangrijkste risico’s op vakantie optimaal verzekerd bent!

Kies een moment in de agenda dat jou uitkomt

Misschien vind je dit ook interessant

Vergeet dit artikel niet te delen

Pin It on Pinterest