fbpx

Ruim 4 miljoen Nederlandse huishoudens hebben een huisdier. Honden, katten, konijnen, cavia’s en ga zo maar door. Allemaal even lief, aaibaar, schattig én ONDEUGEND… Want jouw hondenvriend Max zit graag achter de postbode aan of stoot in een enthousiaste bui een dure vaas om. En Kitty, je lieve kat, springt zo nu en dan de gordijnen in en gebruikt de bank bovendien als krabpaal. Het komt regelmatig voor dat huisdieren schade veroorzaken. Aan jouw eigen spullen in je woning, maar soms ook aan de spullen van anderen. Wat heb je bij schade door huisdieren eigenlijk aan je verzekeringen?

Bij schade aan je eigen spullen denk je meteen aan je inboedelverzekering. Maar vinden verzekeraars schade door een huisdier wel onder de dekking vallen? En bij schade aan de spullen van anderen, of zelfs letselschade, zou je een beroep op je aansprakelijkheidsverzekering kunnen doen. Maar ben jij eigenlijk wel aansprakelijk voor een schade die je hond veroorzaakt? En hoe zit het wanneer je geliefde viervoeter zelf schade oploopt? In dit artikel leggen we je uit aan welke verzekeringen je iets hebt bij schade door huisdieren. En omdat voorkomen beter is dan genezen, geven we je ook een aantal tips die je helpen om de kans op schade in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen!

Schade door huisdieren en de inboedelverzekering

Voor schade aan spullen die zich in jouw woning bevinden en niet vastzitten (ofwel verhuisbaar zijn) sluit je een inboedelverzekering af. Bij een beschadigde bank door toedoen van Kitty of Max is het logisch dat je als eerste aan je inboedelverzekering denkt. Toch sluiten veel verzekeraars schade door huisdieren uit van de dekking. De reden hiervoor is dat alleen schades die niet zijn voorzien worden vergoed. Verzekeraars zien het in huis nemen van een huisdier als het bewust aangaan van het risico op schade aan je inboedel. Huisdieren staan er immers om bekend af en toe nog wel eens iets kapot te kunnen maken. Of jouw inboedelverzekering schade door huisdieren wel of niet dekt, kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.

Soms is schade door een huisdier wél verzekerd op de inboedelverzekering. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om schade door huisdieren te verzekeren met de allriskdekking. Dit is de meest ruime en daarom ook duurste dekking van de inboedelverzekering. Let wel op dat er voor de dekking voor schade door huisdieren vaak maximumbedragen gelden. Meestal rond € 1.000 – € 1.500. Ook wanneer een dier zonder jouw toestemming je woning betreedt en schade veroorzaakt, wordt die gedekt door de inboedelverzekering. Hier heb je geen allriskdekking voor nodig.

Schade door huisdieren aan anderen vaak wel gedekt

Veroorzaakt jouw huisdier schade aan de spullen van iemand anders? Of nog erger, brengt jouw hond of kat letselschade toe? Dan kun je in de meeste gevallen aanspraak doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Verzekeraars zien baasjes namelijk als verantwoordelijk voor hun huisdier en dus ook voor de schade die zij aanrichten. Een pluspunt van deze verzekering is dat de verzekerde bedragen vaak hoog zijn en de premie laag. Een fijne verzekering om te hebben dus, zeker wanneer je huisdieren hebt! Let wel op dat niet alle dieren onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering vallen. Vaak worden schades door koeien, geiten en andere boerderijdieren uitgesloten.

Boxer puppy die een rood bord kapot heeft gemaakt

Een zorgverzekering voor je huisdier

Kitty of Max kunnen niet alleen schade veroorzaken, ze kunnen zelf ook de nodige ellende oplopen. Een gebroken poot, problemen met de nieren, teken of vlooien. En zo’n bezoekje aan de dierenarts loopt al snel in de papieren. Daarom bieden sommige verzekeraars een huisdierenverzekering aan om dit soort kosten te dekken. Een soort zorgverzekering voor jouw huisdier. Denk goed na voordat je deze verzekering afsluit. Het kan namelijk zo zijn dat de premie die je jaarlijks moet betalen hoger is dan de kosten van alle bezoekjes aan de dierenarts. Daar komt nog bij dat je bij een verzekering altijd te maken hebt met voorwaarden die bepalen dat niet ieder bezoekje aan de dierenarts vergoed wordt. Maak dus een goede afweging of een huisdierenverzekering voor jou van toegevoegde waarde is, of dat je de kosten van zorg voor je huisdier voor eigen rekening neemt. Je kunt je hier ook over laten adviseren door een verzekeringsspecialist.

Bovendien wordt ‘schade aan je huisdier’ soms ook vergoed door de inboedelverzekering. Enkele verzekeraars zien huisdieren namelijk als onderdeel van je inboedel. Of dit bij jouw inboedelverzekering het geval is, kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.

Voorkomen is beter dan genezen

Huisdieren zijn onvoorspelbaar en soms lastig te peilen. Schade is dan ook lang niet altijd te voorkomen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans in ieder geval aanzienlijk te verkleinen. We hebben een aantal tips voor je verzameld:

 

  • Voed je huisdieren op. Het hebben van dieren is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Vooral katten en honden hebben af en toe een strenge opvoeding nodig. Wees consequent in regels. Leer je kat bijvoorbeeld niet aan meubels te krabben met behulp van de plantenspuit. Zo voorkom je niet alleen schade aan je eigen spullen, maar ook aan die van de buurman.
  • Straf honden binnen minimaal 5 seconden. Op die manier koppelen ze hun gedrag aan de straf, de consequentie. Met een straf bedoelen we je hond streng toespreken met een zware stem.
  • Voorkom en herken stress. De meeste dieren houden van routine. Het verplaatsen van de kattenbak of de woonkamer opnieuw indelen kan stress veroorzaken. Als gevolg van stress gaan huisdieren zich vaak anders gedragen. Zo besteden ze bijvoorbeeld minder aandacht aan de verzorging van hun vacht.
  • Verdiep je in jouw huisdier. Ieder huisdier en ieder ras is anders. Verdiep je in de kenmerken van je kat, hond of cavia en ook in de karaktereigenschappen die bij een bepaald ras horen. Zo begrijp je beter waarom ze bepaald gedrag vertonen en kun je bovendien inspelen op hun behoeften.
  • Laat honden regelmatig uit. Doe dit minimaal een uur per dag.

Persoonlijk advies over het verzekeren van schade door huisdieren

Het is dus mogelijk om schade die jouw huisdieren veroorzaken te verzekeren. Op welke manier je dit het beste kunt doen is afhankelijk van jouw wensen en persoonlijke situatie. Bovendien is het belangrijk om je goed te verdiepen in de voorwaarden die de verschillende verzekeraars hanteren bij schade door huisdieren. Onze specialisten weten hier alles over en kijken graag met je mee hoe jij schade zo goed mogelijk kunt verzekeren. Plan hieronder een belafspraak in de agenda van onze adviseurs!

Twee cavia's die een blaadje sla eten tegen een roze achtergrond

Misschien vind je dit ook interessant

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Vaak wordt er gedacht dat het afsluiten van een inboedelverzekering of overlijdensrisicoverzekering alleen nuttig is wanneer je een koopwoning hebt. Maar ook wanneer je in een huurhuis woont, zijn er een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Schade...

Lees meer

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest