fbpx

Jaarlijks doet een derde van alle rokers een poging om te stoppen. Met name in de maand oktober spant een groot deel van de 3,1 miljoen rokers zich in om van hun verslaving af te komen. Tijdens Stoptober is het de bedoeling dat je 28 dagen niet rookt, samen met een heleboel andere stoppers en met behulp van een app. Maar 28 dagen niet roken is makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste rokers hebben namelijk 5 tot 7 pogingen nodig om succesvol te stoppen. Gelukkig neemt de kans op slagen flink toe wanneer je hiervoor professionele hulp zoekt. En we hebben goed nieuws, want je zorgverzekering vergoed in het algemeen alle kosten van programma’s bedoeld om jou te helpen bij het stoppen met roken!

Dit vergoedt je zorgverzekering bij stoppen met roken

Bij nagenoeg alle zorg waar je gebruik van maakt, krijg je te maken met het verplichte eigen risico van de zorgverzekering. Deze € 385,- moet je altijd eerst zelf betalen wanneer je gebruik maakt van zorg in het basispakket. Stoppen met roken- programma’s zijn hierop een uitzondering. Vanaf begin 2020  geldt er geen eigen risico meer voor dit soort programma’s. Dit betekent dat je in het algemeen professionele hulp bij het stoppen met roken, volledig vergoed krijgt door jouw zorgverzekeraar! Er zijn wel een aantal voorwaarden waar aan moet worden voldaan om aanspraak te kunnen doen op de vergoeding.

Gezondheidsvoordelen van stoppen met roken

Gezondheidsvoordelen stoppen met roken

Stoppen met roken: de voorwaarden van je zorgverzekering

Het inschakelen van professionele hulp bij het stoppen met roken, wordt dus volledig vergoed door jouw zorgverzekering. Maar er zijn een aantal voorwaarden. Je krijgt bijvoorbeeld jaarlijks één keer een vergoeding voor het stoppen met roken. Bovendien moet het dan gaan om een bewezen methode. In het algemeen bieden zorgverzekeraars dekking bij de volgende middelen om te stoppen:

  • Persoonlijke coaching
  • Groepstrainingen
  • Voorgeschreven medicijnen
  • Voorgeschreven nicotinevervangende middelen

 

Onbewezen methoden

Maar hoe zit het dan met methoden waarvan de effectiviteit niet voldoende bewezen is volgens jouw zorgverzekeraar? Dat is bijvoorbeeld het geval met accupunctuur. Voor dit soort alternatieve methodes biedt de basisverzekering geen dekking. Maar misschien heb je wel een aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen. In sommige gevallen wordt een stoppoging door middel van accupunctuur dan wel vergoed. Alle informatie hierover kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering.

 

Erkende coach

Schakel je de hulp in van een persoonlijke coach? Kies dan altijd voor een erkende coach. Doe je dit niet, dan krijg je de kosten niet vergoed door je zorgverzekering. Een erkende coach bij jou in de buurt kun je vinden op de website van ikstopnu.nl. Nog een kleine kanttekening: de kosten van medicijnen krijg je vaak alleen vergoed wanneer je deze in combinatie met professionele hulp gebruikt.

 

Mislukte stoppogingen

De gemiddelde roker heeft, zoals eerder aangegeven, vijf tot zeven stoppogingen nodig. Hoe zit het dan met de vergoeding van de tweede, derde, vierde en vijfde poging? Die worden helaas niet meer vergoed door jouw basisverzekering. Gelukkig kan ook dan een aanvullende dekking in sommige gevallen uitkomst bieden. Let bij het afsluiten van een aanvullende dekking wel altijd op dat de extra premie die je hiervoor betaalt, opweegt tegen de kosten van jouw pogingen om te stoppen met roken. Laat je hierover adviseren door jouw tussenpersoon of vraag naar de mogelijkheden bij de zorgverzekeraar.

Aan de slag!

Stoppen met roken valt niet mee en wat voor de één werkt, werkt voor een ander juist weer helemaal niet. Er zijn allerlei initiatieven en hulpmiddelen die jou ondersteunen bij het stoppen. Stoptober, verschillende apps, en de stoplijn bijvoorbeeld. Wil je de kans van slagen vergroten? Dan kan het een goed idee zijn om professionele hulp in te schakelen. Zeker nu je de kosten hiervan volledig vergoed krijgt vanuit jouw zorgverzekering. Zorg wel dat je op de hoogte bent van de voorwaarden die je zorgverzekeraar hier aan stelt!

Misschien vind je dit ook interessant

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Vaak wordt er gedacht dat het afsluiten van een inboedelverzekering of overlijdensrisicoverzekering alleen nuttig is wanneer je een koopwoning hebt. Maar ook wanneer je in een huurhuis woont, zijn er een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Schade...

Lees meer

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest