fbpx

Een inboedel- en opstalverzekering sluit je af om schade door inbraak te verzekeren. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het idee dat een vreemd iemand in jouw woning is geweest terwijl je lag te slapen of niet thuis was is namelijk behoorlijk vervelend. Iedere dag wordt er maar liefst 125 keer ingebroken. En op 1e Kerstdag zelfs 262 keer! Dus hoe kun je die inbrekers afschrikken en inbraak voorkomen? Met de juiste inbraakpreventiemaatregelen kun je volgens de politie de kans dat er bij jou wordt ingebroken met 90% verkleinen. Dat biedt perspectief! We hebben 8 gouden tips voor je op een rijtje gezet waarmee het afschrikken van inbrekers een eitje wordt!

1. Schaf veiligheidssloten aan voor je deuren

Inbrekers treden vaak een woning binnen via de deur. Je kunt hun kans van slagen flink verkleinen door veiligheidssloten te plaatsen. Inbrekers gaan namelijk vaak voor een snelle buit. Lukt het ze niet snel genoeg om via de deur in te breken? Grote kans dat ze er dan zonder buit vandoor gaan. Voorbeelden van goede veiligheidssloten zijn insteeksloten, zelfsluitende veiligheidssloten en anti-kerntreksloten. Daarnaast kun je er nog op letten of het slot een SKG keurmerk heeft.

2. Plaats inbraakbeveiliging op je ramen

Ook ramen zijn een veelgebruikte ingang door inbrekers. Met goede inbraakbeveiliging op je ramen voorkom je dat een dief na een mislukte poging in te breken via je goed beveiligde deur, er toch nog slaagt om binnen te komen via een raam. Je kunt bijvoorbeeld een alarm of slot op je ramen plaatsen of gebruikmaken van anti-inbraakfolie. Sluit ramen en deuren ook altijd goed af, ook wanneer je maar eventjes de deur uitgaat.

3. Inbrekers afschrikken met een goed alarmsysteem

Investeren in een goed alarmsysteem mag natuurlijk niet missen in dit rijtje tips om inbrekers af te schrikken. En daarvoor kun je helaas niet voor een tientje terecht bij de bouwmarkt om de hoek. Een goed alarm is een investering, maar wel eentje die het zeker waard is. Een alarmsysteem kan inbrekers namelijk behoorlijk afschrikken en stuurt bovendien een melding naar een meldkamer. Zo wordt de kans dat de dieven worden gepakt ook nog eens groter. Maak altijd kenbaar dat je in het bezit bent van een professioneel alarm, bijvoorbeeld door een sticker op het raam. Een gecertificeerde alarminstallateur bij jou in de buurt vind je op de volgende website: https://hetccv.nl/keurmerken/vakman/

4. Zet inbrekers in de schijnwerpers

Verlichting is een belangrijke manier waarop je inbraak in jouw woning kunt voorkomen. Voor de binnenverlichting kun je een schakelklok gebruiken die ervoor zorgt dat lampen altijd op een bepaald tijdstip aangaan. Ook wanneer je niet thuis bent. Zo geef je jouw woning een bewoonde indruk en zullen inbrekers minder snel toeslaan. Zorg daarnaast ook voor buitenverlichting met een goede bewegingsmelder. Inbrekers staan namelijk niet graag in de schijnwerpers.

Inbreker in de schijnwerpers die is betrapt

5. Ga voor een veilige buurt

Goed contact met de buurtbewoners kan de kans op inbraak behoorlijk verkleinen. Zo kunnen zij een oogje voor jou in het zeil houden en jij voor hen. Wees met de hele buurt alert op verdachte zaken. En zie je iets dat je niet helemaal vertrouwt? Onderneem dan actie! Bel bijvoorbeeld 112, praat erover met je buren of spreek een verdacht persoon aan. Het kan ook helpen om een Whatsappgroep aan te maken waarin alle buurtbewoners informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Zo houd je elkaar scherp en de buurt veilig! Ben je nieuwsgierig naar hoe vaak er bij jou in de buurt wordt ingebroken? Check het hier: https://www.politie.nl/mijn-buurt

6. Leg kostbare spullen uit het zicht

Zorg dat inbrekers geen reden hebben om bij je binnen te komen. Leg kostbare apparatuur zoals laptops en allerlei andere waardevolle spullen uit het zicht. De doos van jouw spiksplinternieuwe breedbeeldtelevisie op de stoep laten staan is overigens ook geen goed idee. Net als je sleutels in het slot laten zitten of op een haakje naast een deur of raam hangen. Inbrekers hoeven dan alleen maar een raampje in te tikken om bij je sleutels te komen.

7. Maak gebruik van camera’s

Camera’s dienen twee doelen; allereerst schrikken ze inbrekers af en daarnaast helpen ze ook de misdadiger(s) vast te leggen en op te sporen. Hang camera’s altijd goed in het zicht. Ook een deurspion of slimme deurbel kan helpen. Inbrekers gaan namelijk vaak eerst de omgeving verkennen. Houd de camerabeelden daarom goed in de gaten en kijk regelmatig of er verdachte personen in je tuin staan.

8. Registreer je spullen

Met deze tips gaan we er natuurlijk niet vanuit dat er binnenkort bij jou wordt ingebroken. Mocht het zover komen dan kun je de kans dat je jouw spullen weer terugkrijgt vergroten door ze te registreren. Bij het registreren van je spullen geef je een duidelijke omschrijving en allerlei kenmerken op. Dit zorgt ervoor dat je eigendommen makkelijker terug kunnen worden gevonden na een diefstal. Je registreert je spullen op de website van de politie.

De meest voorkomende inbraakmethoden

Met bovenstaande tips kun je inbrekers eenvoudig afschrikken en maak je het ze behoorlijk lastig om binnen te komen. Inbrekers hebben een aantal favoriete methodes om een woning binnen te komen. Doe er je voordeel mee en zorg dat je het ze te slim afbent!

 

  • Insluipen is een veelgebruikte methode door inbrekers. Ze komen je huis dan binnen via een open deur of raam. Je ramen en deuren goed sluiten en goede sloten plaatsen kan hierbij helpen.
  • Met een ijzerdraad via de brievenbus het slot van je deur opendraaien is ook een veelgebruikte manier. Dit wordt ook wel hengelen genoemd. Met een goed slot verklein je de kans op slagen.
  • Ook met een koevoet of schroevendraaier de deur of het raam openwrikken wordt vaak gebruikt door inbrekers. Ook hier bieden goede sloten weer uitkomst.
  • Het bovenlicht, een raam boven een deur, is een eenvoudige manier voor inbrekers om je woning binnen te komen. Via een vuilnisbak of ander opstapje kunnen ze het raampje intikken. Een goed alarmsysteem kan de inbreker afschrikken en ook het in de schuur zetten van je vuilnisbak helpt.
  • Tot slot maken inbrekers ook gebruik van de cilindertrekmethode. Door met een schroevendraaier een schroef in het slot van een deur te draaien, zorgen ze ervoor dat het slot gaat uitsteken. Vervolgens kunnen ze deze eenvoudig afbreken. Een goedgekeurd slot dat is verzonken in de deur verkleint de kans op slagen.

Inbrekers afschrikken is één ding…

Met deze 8 gouden tips kun je de kans dat er bij je wordt ingebroken dus aanzienlijk verkleinen. Maar mocht het toch een keer gebeuren, dan is het wel zo’n fijn idee dat je hier goed voor verzekerd bent. De inboedelverzekering zorgt ervoor dat je de gestolen en beschadigde spullen vergoed krijgt. En de opstalverzekering keert uit wanneer een inbreker schade aan je woning heeft toegedaan, bijvoorbeeld tijdens het naar binnen proberen te komen. De specialisten van HVMS adviseren je graag over de opstal- en inboedelverzekering die bij je passen!

Misschien vind je dit ook interessant

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Vaak wordt er gedacht dat het afsluiten van een inboedelverzekering of overlijdensrisicoverzekering alleen nuttig is wanneer je een koopwoning hebt. Maar ook wanneer je in een huurhuis woont, zijn er een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Schade...

Lees meer

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest