fbpx

Wanneer je aan vakantie denkt, denk je al snel aan een reisverzekering. Stel je voor dat er iets tijdens je vakantie gebeurt met je bagage. Dan is het wel zo fijn dat je daar gewoon voor verzekerd bent. Maar sluit je alleen een reisverzekering af voor schade, verlies of diefstal van je bagage? Ben je verplicht om een verzekering af te sluiten wanneer je op vakantie gaat? En hoe zit het eigenlijk met de dekking van de reisverzekering bij een negatief reisadvies? We krijgen rond de zomermaanden vaak vragen over hoe een reisverzekering nu eigenlijk precies werkt. We hebben de 8 meest gestelde voor je op een rijtje gezet en beantwoord!

Wat is een reisverzekering?

Voordat we je meer vertellen over hoe een reisverzekering precies werkt, leggen we aan je uit wat een reisverzekering is. Deze verzekering sluit je af om schade, verlies of diefstal van je bagage te verzekeren. Je neemt namelijk al snel een behoorlijke waarde aan spullen mee. Mocht er tijdens jouw vakantie iets gebeuren met je bagage, dan is het wel zo’n prettig idee dat je daar gewoon voor verzekerd bent. Daarnaast biedt iedere reisverzekering ook hulp in noodsituaties met een alarmcentrale die 24/7 voor je klaarstaat. Bijvoorbeeld wanneer je langer op je bestemming moet blijven, omdat je reisgenoot ziek is. Je kunt dan aankloppen bij de alarmcentrale voor hulp bij het regelen van verblijf. Bovendien worden dit soort onvoorziene kosten vaak ook standaard door jouw verzekering vergoed.

Je kunt kiezen uit een doorlopende of kortlopende reisverzekering. De kortlopende variant sluit je af voor één reis. Met de doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd voor alle reizen, vakanties, weekendjes weg en andere tripjes die je maakt. De doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan de kortlopende variant. Kijk hier dus altijd goed naar wanneer een reisverzekering gaat afsluiten!

8 veelgestelde vragen over hoe een reisverzekering werkt beantwoord

1. Hoe lang van tevoren moet je een reisverzekering afsluiten?

Een annuleringsverzekering moet vaak binnen 7 tot 14 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten. Voor de reisverzekering geldt deze voorwaarde niet. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan ben je gewoon het hele jaar door verzekerd voor iedere reis die je maakt. De kortlopende reisverzekering biedt in het algemeen dekking wanneer de betaling is voldaan. Bij de meeste verzekeraars kan dit zelfs nog een paar dagen voor vertrek. Check dit wel altijd even in de voorwaarden van de reisverzekering!

2. Hoe kan ik een schade op mijn reisverzekering het beste claimen?

Loopt jouw reisverzekering via een tussenpersoon? Meldt een schade hier dan altijd zo snel mogelijk. Heb je de reisverzekering via het internet afgesloten, dan moet je de schade direct bij de verzekeraar melden. Vaak kan dit gewoon via de website of telefonisch. Krijg je tijdens jouw reis te maken met een noodsituatie? Bel dan altijd de alarmcentrale van je verzekeraar. Zorg er dus voor dat je dit nummer in je telefoon hebt staan voordat je vertrekt!

3. Hoe werkt de dekking van een reisverzekering?

Iedere reisverzekering biedt standaard dekking voor schade, verlies of diefstal van je bagage en onvoorziene kosten die je moet maken tijdens je reis. Daarnaast biedt een reisverzekeraar hulp bij noodsituaties met een alarmcentrale die je 24/7 kunt bereiken. Je kunt er daarnaast nog voor kiezen om jouw reisverzekering uit te breiden met allerlei aanvullende dekkingen:

  • Pechhulp
  • Geneeskundige kosten
  • Zakenreis
  • Annulering
  • Repatriëring
  • Gevaarlijke sporten
  • Wintersport
  • Contant geld
  • Studie en/of stage in het buitenland
  • Overlijden en blijvende invaliditeit

Wanneer je een reisverzekering afsluit kies je bovendien of je de dekking wil laten gelden voor de hele wereld of Europa. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw reisplannen.

4. Is een reisverzekering verplicht?

Een reisverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig! De waarde van je bagage loopt namelijk al snel op. Denk maar eens aan wat jij allemaal op je inpaklijstje hebt staan. Mobiele telefoon, professionele camera, laptop… Let wel op dat je voor een verzekerd bedrag kiest dat hoger is dan de totale waarde van je bagage. Zo voorkom je dat je alsnog zelf voor een deel van de kosten opdraait. En ook de hulp van de alarmcentrale in noodsituaties en vergoeding van onvoorziene kosten zijn erg handig, net als een aantal aanvullende dekkingen.

Welke aanvullende dekking voor jou van toegevoegde waarde is, hangt van jouw wensen en situatie af. In het algemeen is de dekking voor geneeskundige kosten een slimme keuze voor iedereen. De kosten van medische hulp in het buitenland kunnen namelijk behoorlijk hoog oplopen en worden niet altijd door je zorgverzekering vergoed. En wanneer je met de auto op vakantie gaat mag de aanvullende dekking voor automobilistenhulp ook niet missen. Zelfs wanneer je al een pechhulpverzekering hebt. De kosten om jouw auto naar een garage in Nederland te brengen en de extra reis- en verblijfskosten worden namelijk niet door de pechhulpverzekering vergoed. De dekking voor automobilistenhulp doet dit wel!

5. Is de reisverzekering geldig bij code oranje of rood?

Wanneer je afreist naar een gebied met code rood of oranje is schade die tijdens jouw vakantie ontstaat als gevolg van het Coronavirus vaak niet meer gedekt. Bijvoorbeeld wanneer je langer op jouw vakantiebestemming moet blijven door het sluiten van de grenzen als gevolg van een nieuwe uitbraak van het virus. Schade die niets te maken heeft met virus, zoals diefstal of verlies van je bagage is wel nog gewoon verzekerd. Wat een verzekeraar wel en niet vergoedt bij een negatief reisadvies verschilt per maatschappij. Neem daarom contact op met je verzekeraar of tussenpersoon wanneer je hier vragen over hebt!

Reisadviezen EU overheid

Reisadviezen voor de Europese Unie. Bron: Nederland Wereldwijd

6. Heb ik een reisverzekering nodig wanneer ik op vakantie in Nederland ga?

Ook wanneer je in Nederland blijft kan het verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten. Waarschijnlijk neem je ook dan waardevolle spullen mee. Mocht er onverhoopt iets mee gebeuren, dan biedt de reisverzekering gewoon dekking. Zeker wanneer je geen buitenshuisdekking hebt op jouw inboedelverzekering is het een goed idee om een reisverzekering af te sluiten. Daarnaast zijn ook schades die je per ongeluk toebrengt aan jouw vakantieverblijf verzekerd op de reisverzekering. Tot slot kan de dekking voor automobilistenhulp uitkomst bieden wanneer je geen aparte pechhulpverzekering hebt. Met deze dekking heb je recht op vervangend vervoer wanneer je met pech langs de weg komt te staan tijdens je vakantie.

7. Geldt de reisverzekering ook voor een dagje weg in eigen land zonder overnachting?

Ga je een dagje weg in Nederland zonder overnachting? Dan valt dit niet onder de reisverzekering. De dekking van deze verzekering geldt pas wanneer je tenminste één overnachting hebt geboekt. Je moet kunnen aantonen dat je voor de overnachting hebt betaald. Een nachtje in een huisje van vrienden zonder hiervoor te betalen is dus ook niet verzekerd. Ga je naar het buitenland? Dan biedt de reisverzekering wél gewoon dekking wanneer er geen sprake is van een overnachting waarvoor je hebt betaald.

8. Is de aanvullende dekking voor geneeskundige kosten wel nodig wanneer je al een zorgverzekering hebt?

Of het voor jou verstandig is om een aanvullende dekking voor medische kosten af te sluiten bij jouw reisverzekering, hangt af van wat je zorgverzekering aan kosten in het buitenland dekt. Heb je alleen een basisverzekering? Dan is de aanvullende dekking een goed idee. Vaak dekt de zorgverzekering medische kosten in het buitenland tot een bepaald bedrag. Dit bedrag is in het algemeen gelijk aan wat zo’n medische behandeling in Nederland zou kosten. Vaak liggen deze prijzen in het buitenland echter een stuk hoger dan in ons eigen land. Daarom is de aanvullende dekking voor geneeskundige kosten bijna altijd een goed idee. Zoek wel eerst even uit wat er precies gedekt wordt door jouw zorgverzekering!

Nu je weet hoe een reisverzekering werkt

Voordat je een reisverzekering gaat afsluiten is het wel zo prettig om goed te weten hoe die verzekering precies werkt. Hopelijk heb je aan de hand van deze 8 antwoorden een goed beeld gekregen bij de reisverzekering en wat je hier nu precies aan hebt. Doe er je voordeel mee en zorg dat je goed verzekerd op vakantie gaat. Zeker nu het Coronavirus in de wereld rondwaart!

Maak het jezelf gemakkelijk deze vakantie. Download de ‘aan vakantie to-do kit’

In deze ultieme vakantiekit vind je een checklist om inbraak tijdens jouw vakantie te voorkomen, een inpaklijst en allerlei handige tips. Bijvoorbeeld over de boeken die niet mogen missen in jouw koffer en hoe je goed verzekerd op vakantie gaat!

Vrouw met een rieten hoed op die geniet aan de zijkant van een zwembad

Vul het formulier in en ontvang jouw gratis vakantiekit!

Misschien vind je dit ook interessant

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest