fbpx

Voor een motorverzekering betaal je liever niet teveel. Je hebt immers al aardig wat andere verzekeringen lopen en misschien net een mooi nieuw motorpak gekocht voor het nieuwe seizoen. En zeker wanneer je ook nog een auto hebt naast jouw motor, is een motorverzekering met een scherpe premie een fijn idee. Maar wat kost zo’n motorverzekering nu eigenlijk precies?

Goed nieuws, een goede motorverzekering hoeft helemaal niet duur te zijn! Om je een beetje een beeld te geven van wat een motorverzekering ongeveer kost: je bent gemiddeld €15,- in de maand kwijt voor deze verzekering. Wat jij precies moet gaan betalen voor jouw motorverzekering hangt van een aantal zaken af, zoals de dekking en het type motor. We vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over wat een motorverzekering precies kost en geven je 4 handige tips om te besparen!

Gratis Download

Jouw ultieme checklist met alles wat je moet regelen voor je weer op de motor springt.

Met deze handige checklist weet je zeker dat je niks vergeet. En we hebben ook een heleboel handige tips verzameld.

Download checklist motorverzekering

Wat kost een motorverzekering?

Je wil jouw motor natuurlijk goed verzekeren. Dus is een goede dekking belangrijk. Maar daar betaal je liever niet de hoofdprijs voor. Gelukkig zijn er manieren om zelf invloed uit te oefenen op de prijs van jouw motorverzekering. Bijvoorbeeld met de dekking en het eigen risico waar je voor kiest. We hebben 6 belangrijke punten, die bepalend zijn voor wat een motorverzekering kost, voor je op een rijtje gezet.

1. De dekking

Voor welke dekking je kiest is van invloed op de prijs van jouw motorverzekering. In het algemeen geldt hoe uitgebreider de dekking is, des te hoger de premie. Wanneer je een motorverzekering gaat afsluiten heb je de keuze uit drie verschillende basisverzekeringen, namelijk de WA-, beperkt casco- en volledig casco verzekeren. Je bent, als je in het bezit bent van een motor, verplicht om tenminste een WA verzekering af te sluiten. Kies je voor een beperkt casco verzekering, dan heb je een wat ruimere dekking. De meest ruime dekking en dus ook de duurste is de volledig casco motorverzekering.

Dan zijn er ook nog allerlei aanvullende dekkingen waar je uit kunt kiezen, zoals een dekking voor rechtsbijstand of een schadeverzekering opzittenden. Kies je ervoor om je motorverzekering met zo’n verzekering uit te breiden, dan ga je meer premie betalen.

Het is natuurlijk niet zo dat we je afraden om voor een aanvullende of ruime dekking te kiezen, omdat je dan meer gaat betalen. Zo is een schadeverzekering opzittenden een hele goede aanvullende dekking waar je absoluut veel baat bij kan hebben. Ons advies is daarom om goed te kijken naar de risico’s die noodzakelijk zijn om te verzekeren in jouw situatie. Sluit alleen voor die risico’s een verzekering af. En kijk meteen ook naar jouw eigen financiële draagkracht. Welke schades zou je nog makkelijk uit eigen zak kunnen betalen? Voor die schades sluit je geen dekking af.

2. Leeftijd en woonplaats

Dit zijn factoren die bepalend zijn voor de premie van jouw motorverzekering waar je geen invloed op kunt uitoefenen. In het algemeen geldt dat hoe ouder je bent, des te minder premie je hoeft te betalen voor jouw motorverzekering. Verzekeraars gaan er namelijk van uit dat je met de jaren meer ervaring met het motorrijden opbouwt en jongere, onervaren bestuurder vaker te maken krijgen met schades. Zeker wanneer je jonger bent dan 23 jaar kan de premie van een motorverzekering relatief hoog uitvallen.

Ook jouw woonplaats is bepalend voor wat een motorverzekering kost. Woon je in de stad? Dan is de kans dat je te maken krijgt met schade, zoals bijvoorbeeld diefstal, groter dan wanneer je in een rustige omgeving woont. En dat betekent een hogere premie.

3. Jouw motor

Verzekeraars kijken ook naar jouw motor wanneer ze de prijs van een motorverzekering bepalen. Het type motor dat je rijdt, het bouwjaar en de waarde van jouw motor zijn van invloed op de premie. In het algemeen geldt dat het verzekeren van een nieuwe motor duurder is dan een tweedehands motor. Aan de hand van het bouwjaar en het type motor bepalen verzekeraars wat jouw motor waard is. De premie is afhankelijk van de cataloguswaarde. Dit is het bedrag dat een motor waard is wanneer deze nieuw uit de fabriek komt. Hoe hoger deze waarde, des te hoger de premie.

4. Schadevrije jaren

Bij de meeste verzekeraars krijg je korting op jouw motorverzekering wanneer je schadevrije jaren hebt. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger de korting. Rijd je een jaar geen schade? Dan krijg je een schadevrij jaar toegekend. Hoeveel korting je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren, verschilt per verzekeraar en is vaak terug te vinden in de polisvoorwaarden. Om de hoogte van de korting te bepalen werken verzekeraars met een bonus-malusladder. Hieronder vind je een voorbeeld!

Schadevrije jaren Bonus-malustrede Korting op premie Nieuwe bonus-malustrede na…
      0 schades 1 schade 2 schades 3 schades
15 21 80 21 16 11 6
10 16 80 17 11 6 1
5 11 76 12 6 1 0
0 6 60 7 1 0 0
-5 1 0 2 0 0 0

Voorbeeld bonus-malusladder

5. Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een motorschade. Heb je jouw motor alleen WA verzekerd? Dan kun je geen invloed uitoefenen op de hoogte van het eigen risico. Heb je gekozen voor een beperkt casco of volledig casco verzekering? Dan kan dit wel! Hoe hoger het eigen risico waar je voor kiest, des te lager de premie van jouw motorverzekering. In de bespaartips hieronder vertellen we je hoe je kunt besparen op jouw motorverzekering met het eigen risico.

6. Aantal kilometers per jaar

Wanneer je een motorverzekering gaat afsluiten vragen verzekeraars je hoeveel kilometer je per jaar denkt te gaan rijden. Deze informatie gebruiken zij om te bepalen of je jouw motor alleen recreatief gebruikt of het hele jaar door en is dus ook bepalend voor wat een motorverzekering kost. Hoe hoger het aantal kilometers, des te meer premie je moet betalen.

Op een slimme manier besparen op jouw motorverzekering

Wat een motorverzekering precies kost hangt dus van een heleboel factoren af. Op de meeste kun je zelf helaas geen invloed uitoefenen om zo te besparen op jouw motorverzekering. Gelukkig zijn er een aantal slimme manieren waarop je er toch voor kunt zorgen dat de premie van jouw motorverzekering omlaag gaat!

1. Sluit jouw verzekeringen af in een pakket

Heb je al een verzekeringspakket lopen bij een verzekeringsmaatschappij? Overweeg dan om jouw motorverzekering hier ook in op te nemen. Verzekeraars geven vaak aantrekkelijke kortingen wanneer je meerdere verzekeringen in een pakket bij hen afsluit. De korting ligt vaak tussen de 5 en 10%. Kijk wel altijd goed of de motorverzekering die de verzekeringsmaatschappij aanbiedt voldoet aan jouw wensen en past bij je situatie.

2. Combineer jouw motor- en autoverzekering

Heb je nog geen verzekeringspakket lopen of voldoet de motorverzekering van die maatschappij niet aan jouw wensen? Dan kun je er voor kiezen om jouw motorverzekering af te sluiten in combinatie met die van je auto. Ook dan geven veel verzekeraars namelijk korting op jouw motor- én autoverzekering. Dat kan behoorlijk schelen. Heb je al een autoverzekering lopen bij een maatschappij? Kijk dan goed of de motorverzekering wel past bij jouw situatie en wensen.

3. Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je uit eigen zak moet betalen wanneer je een schade claimt op jouw motorverzekering. In het algemeen geldt dat hoe hoger het eigen risico is, des te minder premie je hoeft te betalen. Bij sommige verzekeraars kun je zelf de hoogte van het eigen risico bepalen. Als je voor een hoger eigen risico kiest, kun je dus besparen op jouw premie. Let wel op dat je dan voor een eigen risico kiest dat je zonder problemen kunt betalen bij een schade.

Heb je alleen een WA motorverzekering? Dan heb je geen eigen risico en kun je dus niet op deze manier besparen op de premie. Alleen wanneer je beperkt of volledig casco verzekerd bent, kun je wel met deze tip aan de slag.

4. Blijf vergelijken

Wanneer je een motorverzekering afsluit, doe je dit als het goed is op basis van de voorwaarden, premie en dekking. Maar dat een motorverzekering op dat moment het beste aansluit en de gunstigste premie heeft, wil niet zeggen dat dit over een paar jaar nog zo is. Verzekeraars veranderen regelmatig hun voorwaarden en premies en ook in jouw situatie kan er het één en ander veranderen, waardoor de verzekering niet langer aansluit. Daarom is het verstandig om eens in de twee à drie jaar weer eens goed naar je motorverzekering te kijken. Kloppen de dekkingen nog en hoe zit het qua premie? Op die manier zorg je er niet alleen voor dat je niet teveel betaalt voor jouw motorverzekering, maar blijf je ook optimaal verzekerd!

Nu je alles weet over wat een motorverzekering kost

Wat een motorverzekering precies kost is een belangrijk onderdeel bij het maken van een keuze voor een verzekering. Laat de premie van een motorverzekering echter niet een reden zijn om voor een minder ruime dekking te kiezen dan je nodig hebt. Met de bespaartips die we je hebben gegeven kan je er namelijk voor zorgen dat de premie van een motorverzekering omlaag gaat. Zo kun je toch een verzekering afsluiten met een passende en ruime dekking tegen een scherpe premie!

Gratis Download

Jouw ultieme checklist met alles wat je moet regelen voor je weer op de motor springt.

Met deze handige checklist weet je zeker dat je niks vergeet. En we hebben ook een heleboel handige tips verzameld.

Download checklist motorverzekering

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest