fbpx

De ultieme gids over welke motorverzekering het beste bij je past.

Aan het vinden van een motorverzekering besteed je het liefst niet teveel tijd. Tegelijkertijd wil je natuurlijk wel goed verzekerd de weg op. Dat kan met behulp van deze gids. Lees snel verder en ontdek welke motorverzekering het beste bij jou past!

Een motorverzekering kiezen is niet het meest spannende klusje. De dekking, de voorwaarden, de kleine lettertjes. Eigenlijk heb je wel iets beters te doen. Waar we daarom vooral op letten bij het afsluiten van een motorverzekering is de prijs. Alleen, is dat nou wel zo verstandig? Niet echt. Wanneer je echt iets aan jouw motorverzekering wil hebben, is het belangrijk om er eentje te kiezen die aansluit bij jouw wensen en situatie. Bovendien denken we dat een goede en passende verzekering niet alleen verstandig is, maar ook jouw motorrijplezier vergroot. Want is het geen prettig idee dat je goed verzekerd de weg op kunt en je geen zorgen hoeft te maken over je motorverzekering?! Dan rest ons nu nog maar één vraag: Welke motorverzekering past het beste bij jou?

Tsjah, dat is eigenlijk best een lastige vraag. Want hoe weet je nou eigenlijk welke motorverzekering het beste is voor jou? Dat is er in ieder geval één die aansluit bij jouw wensen en situatie. Één met een passende dekking, goede voorwaarden en natuurlijk de juiste prijs. We kunnen ons voorstellen dat je er niet op zit te wachten om alle motorverzekeringen naast elkaar te leggen en ze te vergelijken op basis van de dekking, voorwaarden, verzekeraar en prijs. Daarom hebben we een handige gids voor je samengesteld die je precies vertelt waar je op moet letten en hoe je de motorverzekering kiest die écht bij je past!

Gratis download

Jouw motorrijplezier vergroten?

Download je gratis checklist met alles wat je moet regelen voor een zorgeloos motorseizoen. Van de houderschapsverplichtingen tot aan je motorverzekering. We hebben overal aan gedacht, zodat jij dat niet meer hoeft te doen!

Man in motorkleding op een rijdende motor

Vul het formulier in en ontvang jouw gratis checklist!

Wanneer sluit je een motorverzekering af?

Eigenlijk heb je niet zo veel keuze wanneer je een motorverzekering afsluit. Je bent als motorrijder namelijk verplicht om jouw motor WA te verzekeren. Met deze motorverzekering ben verzekerd voor schades die je met jouw motor toebrengt aan anderen. Onverzekerd rondrijden is dus strafbaar en kan je zomaar een boete van € 600,00 opleveren. En niet alleen de boetes kunnen je een hoop geld kosten. Ook wanneer je schade oploopt kan dit behoorlijk duur uitvallen. Denk maar eens aan een letselschade die je toebrengt met jouw motor aan een andere weggebruiker. Wanneer je hier aansprakelijk voor wordt gesteld kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Het is niet voor niks dat je in Nederland verplicht bent om tenminste een WA motorverzekering af te sluiten!

Voor welke motorverzekering kies je?

Oké, je bent dus verplicht om een WA motorverzekering af te sluiten wanneer je in het bezit bent van een motor. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schades die je toebrengt aan anderen met jouw motor en waar je aansprakelijk voor wordt gesteld. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een botsing die jij veroorzaakt, waardoor het voertuig van de ander beschadigd raakt of diegene hierdoor zelfs letsel oploopt. Schades aan jouw eigen motor zijn niet verzekerd met deze dekking.

Wil je ook schades aan je eigen motor verzekeren, dan breid je jouw WA verzekering uit met een beperkt casco of volledig casco (allrisk) dekking. Met een beperkt casco motorverzekering ben je verzekerd voor schade door bijvoorbeeld brand, storm en voor diefstal. Kies je voor de allrisk motorverzekering, dan ben je vrijwel voor alle schades verzekerd, ook als jij die zelf veroorzaakt.

Motor allrisk verzekeren of niet?

Jouw motor zo goed mogelijk verzekeren klinkt natuurlijk verstandig. Maar hoe uitgebreider de dekking, des te hoger de premie die jij voor je motorverzekering moet betalen. Bovendien heeft niet iedereen de meest uitgebreide allrisk dekking nodig. Of het verstandig is om jouw motor allrisk te verzekeren of niet, hangt van een aantal zaken af.

1. Jouw motor

Is jouw motor spiksplinternieuw of juist al wat ouder? De leeftijd van de motor heeft invloed op de motorverzekering waar jij het beste voor kunt kiezen. Je kunt hier de volgende richtlijnen bij aanhouden: is je motor ouder dan 10 jaar? Dan is de WA verzekering een goede optie. Ligt de leeftijd van jouw motor tussen de 6-10 jaar, dan kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor de beperkt casco motorverzekering. Tot slot is de allrisk dekking het meest geschikt voor motoren die minder dan 6 jaar oud zijn. Ook de dagwaarde van jouw motor is van belang bij het kiezen van de juiste motorverzekering. Ligt deze waarde boven de € 5.000? Dan is een allrisk motorverzekering een goed idee. Motoren met een dagwaarde beneden de € 5.000 kunnen het waarschijnlijk af met een WA verzekering.

2. Jouw eigen situatie

Ook jouw eigen situatie is een belangrijke factor die meespeelt bij de keuze of je jouw motor allrisk moet verzekeren of niet. Allereerst zijn jouw wensen natuurlijk bepalend. Wil je jouw motor verzekeren voor nagenoeg alle schades en ben je bereid hier meer voor te betalen, dan kun je het beste voor de allrisk motorverzekering kiezen. Zeker wanneer je ook erg afhankelijk bent van jouw motor. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je geen auto hebt en je jouw motor nodig hebt om naar werkt te komen. Tot slot is jouw financiële draagkracht ook een belangrijk aandachtspunt. Kun je een flinke schade aan jouw motor gemakkelijk zelf betalen? Dan heb je misschien geen allrisk verzekering nodig, maar kun je beter kiezen voor een beperkt casco of WA motorverzekering. Andersom geldt dat wanneer je geen grote buffer hebt om schade aan jouw motor op te vangen, je beter voor de allrisk motorverzekering kunt kiezen.

Wanneer biedt de motorverzekering dekking?

Het is dus belangrijk dat je een motorverzekering kiest die bij je past. Om een goede keuze te maken tussen één van deze drie basis motorverzekeringen, hebben we de dekkingen van de verschillende motorverzekeringen voor je op een rijtje gezet:

 

  WA motorverzekering Beperkt casco motorverzekering Allrisk motorverzekering
Schade aan anderen Vinkje Vinkje Vinkje
Diefstal of poging tot Kruisje Vinkje Vinkje
Aanrijding met een dier Kruisje Vinkje Vinkje
Brand/ kortsluiting Kruisje Vinkje Vinkje
Storm, hagel en natuurgeweld Kruisje Vinkje Vinkje
Schade veroorzaakt aan eigen motor Kruisje Kruisje Vinkje

Wat dekt een motorverzekering zonder rijbewijs?

Stel je bent volop aan het lessen voor het behalen van jouw motorrijbewijs en hebt al een motor op het oog. Het liefste schaf je deze alvast aan, zodat je meteen de weg op kunt wanneer je bent geslaagd voor je rijbewijs. Wanneer je een motor aanschaft ben je natuurlijk verplicht om een WA verzekering af te sluiten. Maar kan dit wel zonder rijbewijs? Gelukkig kun je bij sommige verzekeraars gewoon jouw motor verzekeren zonder rijbewijs! Niet iedere verzekeraar biedt deze optie aan. Dus kijk goed in de voorwaarden of op de website van de verzekeringsmaatschappij wat het beleid is.

Is jouw motor tijdens het uitlenen verzekerd?

Wanneer je jouw motor uitleent aan iemand anders en diegene loopt schade op, wordt dit gewoon vergoed door jouw motorverzekering. Brengt diegene tijdens het ritje schade toe aan iemand anders, dan keert jouw WA motorverzekering uit. Loopt jouw eigen motor schade op, dan is dit verzekerd door de beperkt casco of allrisk motorverzekering. Maakt iemand anders uit jouw gezin evenveel gebruik van de motor als jij? Dan moet je diegene als afwijkende bestuurder doorgeven aan de verzekeringsmaatschappij. Doe je dit niet, dan kan het zo zijn dat de schade die wordt veroorzaakt door deze afwijkende bestuurder niet wordt vergoed.

Zijn accessoires op jouw motor meeverzekerd?

Onder accessoires wordt eigenlijk alles wat je achteraf op jouw motor monteert verstaan. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een geluidsinstallatie of navigatiesysteem. Maar ook jouw helm en motorkleding vallen hieronder. Wanneer je kiest voor de allriskdekking zijn accessoires bij sommige verzekeraars standaard meeverzekerd. Niet iedere verzekeringsmaatschappij biedt deze optie. Wil je jouw motor met een WA of beperkt casco dekking verzekeren, dan kun je ervoor kiezen om deze aan te vullen met een schadeverzekering opzittenden. Met deze aanvullende dekking zijn accessoires op jouw motor verzekerd, net als de motorkleding en helm van jouzelf en je bijrijder. Meer informatie over deze aanvullende dekking geven we je later in de gids!

Dekking tijdens de wintermaanden

Veel motorrijders gebruiken hun motor in de wintermaanden nagenoeg niet. Een verzekering heb je dan eigenlijk niet nodig. Wat kun je dan het beste doen? Je kunt ervoor kiezen om tijdens de wintermaanden jouw motorverzekering te schorsen of op te schorten. Je moet dan ook jouw kenteken bij het RDW schorsen. Vergeet dan vooral niet om dit voor de zomermaanden weer te activeren en een nieuwe verzekering af te sluiten.

Een andere mogelijkheid is om voor een motorverzekering met een automatische winterstop te kiezen. Niet iedere verzekeraar biedt dit nog aan. Met deze winterstopdekking wordt jouw motorverzekering tijdens de wintermaanden als het ware stopgezet. Je blijft nog wel verzekerd voor schades die niet het gevolg zijn van het rijden met jouw motor. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of brand. Schades die worden veroorzaakt door motorrijden zijn niet verzekerd. In ruil daarvoor krijg je korting op je motorverzekering, meestal tussen 10 – 15%.

Welke aanvullende motorverzekering past bij jou?

Bovenop de drie basisverzekeringen kun je ervoor kiezen om één of meerdere aanvullende dekkingen af te sluiten. Doe dit niet gewoon voor de extra zekerheid, maar omdat je een dekking echt nodig hebt.

Ongevallenverzekering opzittenden

Op de motor ben je net even wat kwetsbaarder en krijg je sneller te maken met een ongeval dan wanneer je in een auto rijdt. Zo’n ongeval kan behoorlijk grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld wanneer je er (blijvende) letselschade aan overhoudt. En ook de financiële consequenties kunnen groot zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan de kosten van een medische behandeling en het (tijdelijk) niet meer kunnen werken. Met de ongevallenverzekering opzittenden ben je verzekerd voor de financiële gevolgen van het overlijden of blijvend invalide raken van jezelf of een bijrijder door een motorongeval. Deze verzekering keert dan namelijk een vast bedrag uit. Materiële schade wordt niet door deze aanvullende dekking vergoed.

Wanneer kies je voor de ongevallenverzekering opzittenden?

Rijdt er vaak iemand met jou mee op de motor? Dan kan het handig zijn om deze dekking af te sluiten. Het is aan te raden om eerst eens te kijken naar wat jouw zorgverzekering allemaal vergoed qua medische behandelingen. In sommige gevallen kan een ongevallenverzekering opzittenden een goede aanvulling zijn. Ook omdat een zorgverzekering niet de kosten opvangt van inkomstenderving als gevolg van een ongeval.

Schadeverzekering opzittenden

Deze aanvullende dekking biedt meer zekerheid dan de ongevallenverzekering opzittenden. Bij de schadeverzekering opzittenden staat het bedrag dat je krijgt uitgekeerd namelijk niet van tevoren vast en is gelijk aan de werkelijke schade; zeker bij blijvend letsel maakt dit een groot verschil! Het verzekerde bedrag van deze aanvullende dekking is vaak ook nog eens veel hoger dan bij de ongevallenverzekering opzittenden. Daarnaast ben je met deze aanvullende dekking niet alleen verzekerd voor letselschade als gevolg van een ongeval, maar ook voor schade aan bezittingen. Denk bijvoorbeeld aan je kleding en helm. Schade aan jouw motor valt hier niet onder.

Wanneer kies je voor de schadeverzekering opzittenden?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker wanneer je op een motor rijdt. De financiële gevolgen van een ongeval kunnen enorm zijn. Daarom is dit eigenlijk een hele handige aanvullende dekking die bijna iedereen aan te raden is. Zeker omdat je de werkelijk geleden schade vergoed krijgt en dus niet alsnog voor een deel van de kosten zelf hoeft op te draaien. Alleen wanneer je de schade aan jouw motorkleding, helm en letselschade makkelijk uit eigen zak kunt betalen is deze aanvullende dekking overbodig. Maar vergis je niet, dit soort schades zijn behoorlijk prijzig.

Rechtsbijstandverzekering

Stel je krijgt een aanrijding met jouw motor. Dat is op zich al vervelend genoeg. Maar het gebeurt vaak genoeg dat je er dan ook nog eens niet uitkomt met de tegenpartij. Soms is de schuldvraag lastig te bepalen of zijn de belangen groot. In zo’n geval komt de aanvullende dekking voor rechtsbijstand van pas. Deze dekking regelt namelijk juridische hulp en vergoedt ook de kosten hiervan. En dat is best een fijn idee.

Wanneer kies je voor de aanvullende dekking voor rechtsbijstand?

Een aanvullende dekking voor rechtsbijstand is erg handig. Het kan iedereen namelijk gebeuren dat je in conflict raakt met de tegenpartij en de kosten van juridische hulp kunnen behoorlijk oplopen. Wanneer je jouw motor verzekerd hebt met een WA- of beperkt casco verzekering, is deze aanvullende dekking zeker aan te raden. Zo kun je het claimen van een schade aan jouw motor namelijk altijd aan de verzekeraar overlaten.

Alleen wanneer je zelf genoeg geld achter de hand hebt om de kosten van juridische hulp van te betalen is het overbodig om deze dekking af te sluiten. Heb je al een rechtsbijstandverzekering met een verkeersdekking lopen? Ook dan is het niet nodig om voor deze aanvullende dekking te kiezen.

Winterstopdekking

Motorrijden doe je voornamelijk wanneer het mooi weer is. Dus waarom zou je jouw motorverzekering dan door laten lopen in de wintermaanden, wanneer je weinig tot geen gebruik maakt van jouw motor? Met een automatische winterstop wordt jouw motorverzekering tijdens de wintermaanden als het ware stopgezet. Je blijft dan nog wel verzekerd voor schades zoals diefstal en brand, maar niet voor schades die het gevolg zijn van het rijden met jouw motor. In ruil daarvoor krijg je een korting van 10-15% op je motorverzekering. Het alternatief is dat je jouw motorverzekering zelf opschort tijdens de wintermaanden en weer activeert wanneer je weer op de motor springt. Bedenk dan wel dat je dan ook niet verzekerd bent voor schades die niet het gevolg zijn van het rijden met jouw motor, zoals diefstal.

Wanneer kies je voor een winterstopdekking?

Of je voor een winterstopdekking kiest of niet hangt eigenlijk van jouw wens af om schades die niet zijn veroorzaakt door het rijden op jouw motor te verzekeren tijdens de wintermaanden. Heb je zelf bijvoorbeeld genoeg geld achter de hand om voor dit soort schades op te draaien of is jouw motor al wat ouder? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om jouw motorverzekering helemaal op te schorten tijdens de wintermaanden. Vind je het juist wel een prettig idee om jouw motor te blijven verzekeren voor schades als diefstal en brand, dan kun je beter wel voor de winterstopdekking kiezen!

Kaart frequentie diefstallen auto's, motoren en brommers Nederland

Aantal gestolen auto’s, brommers en motoren. Bron: RDW

No-claimbeschermer

In het algemeen is het zo dat wanneer je een schade claimt op jouw motorverzekering, je minder no-claimkorting krijgt op de premie. Dit komt doordat je bij het claimen van een schade daalt op de bonus-malusladder. De trede van deze ladder waar jij je op bevindt is bepalend voor de hoogte van de korting op jouw premie. Hoe lager je op de bonus-malusladder staat, des te minder korting je krijgt. Met een no-claimbeschermer kun je jaarlijks één schade claimen, zonder dat dit van invloed is op de premiekorting.

Wanneer kies je voor een no-claimbeschermer

Een no-claimbeschermer is een handige aanvullende dekking wanneer je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Zo zorg je ervoor dat je jouw schadevrije jaren zo goed mogelijk beschermt en er de vruchten van kunt plukken!

Pechhulp

Het kan iedereen gebeuren, je komt met pech langs de weg te staan. Met een pechhulpverzekering heb je dan iets om op terug te vallen. Jouw motor wordt dan namelijk gerepareerd en wanneer dit niet lukt, wordt er vervangend vervoer geregeld.

Wanneer kies je voor een pechhulpverzekering?

Eigenlijk is deze dekking voor iedereen een goed idee. Het is wel zo fijn dat wanneer je langs de weg komt te staan, je zo snel en goed mogelijk geholpen wordt. Ga je met jouw motor op vakantie naar het buitenland? Dan kun je ook een pechhulpverzekering afsluiten met een buitenlanddekking.

Wat kost een motorverzekering?

De prijs is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een motorverzekering. Want te veel betalen, daar zit niemand op te wachten. Toch raden we je aan om een motorverzekering niet alleen hierop uit te kiezen. Een goede dekking en voorwaarden zijn minstens net zo belangrijk. Bovendien zijn er allerlei slimme manieren om te besparen op jouw motorverzekering. Verzeker bijvoorbeeld alleen de risico’s die je niet zelf kunt dragen en kies alleen voor dekkingen die je écht nodig denkt te hebben.

Om je een beetje een beeld te geven van de kosten: de gemiddelde motorverzekering kost ongeveer €15,- per maand. De premies kunnen wel flink uiteenlopen. Dit heeft onder andere te maken met de dekking waar je voor kiest. Hoe uitgebreider de dekking, des te hoger de premie. Maar verzekeringsmaatschappijen houden nog met een aantal andere zaken rekening bij het bepalen van jouw premie:

 

  • Het type motor
  • Het soort gebruik: privé of zakelijk
  • Het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt
  • Jouw leeftijd
  • Jouw woonplaats
  • Het aantal schadevrije jaren

Bonustips van onze specialisten

We hebben het gehad over wat je allemaal kunt verzekeren met een motorverzekering en wat je daarvoor moet betalen. Maar motorverzekeringen hebben nog veel meer kenmerken waar je goed op moet letten, voordat je de verzekering kunt kiezen die bij je past. 

Eigen risico

Het eigen risico, je hebt er vast wel eens van gehoord. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer je een schade op jouw motorverzekering claimt. De hoogte van het eigen risico kan per verzekeraar sterk verschillen. Bovendien staat het bedrag bij sommige verzekeraars vast en bij andere maatschappijen kun je juist zelf de hoogte bepalen.

Het is verstandig om je goed te verdiepen in het eigen risico dat een verzekeraar hanteert bij een schade. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat het een bedrag is dat je nog makkelijk uit eigen zak kunt betalen. Sommige mensen kiezen bewust voor een hoog eigen risico. Dit heeft namelijk als voordeel dat je minder premie hoeft te betalen. Het is af te raden om wegens die reden het eigen risico zo hoog mogelijk te zetten. Doe dit alleen als je zeker weet dat je dit bedrag zonder problemen kunt ophoesten.

Ben je een jonge bestuurder? Dan heb je kans dat je bij sommige verzekeraars een hoger eigen risico hebt. Het loont om uit te zoeken bij welke verzekeraars dit niet het geval is.

Verplicht alarm

Heb je het risico op diefstal meeverzekerd op jouw motorverzekering? Dan stelt de verzekeraar een alarm op jouw motor verplicht. Dit alarm moet bovendien aan bepaalde eisen voldoen. Welke dit zijn kun je nalezen in de polisvoorwaarden van de verzekering. Doe dit ook echt, want wanneer je niet door middel van een alarmcertificaat kunt aantonen dat jouw motor voorzien was van het juiste alarm, krijg je niets vergoed bij diefstal.

“Wil je snel en eenvoudig de voorwaarden van verschillende motorverzekeringen vergelijken? Kijk dan eens naar de verzekeringskaarten op de website van verzekeraars. Deze kaarten bieden een handig overzicht van de belangrijkste voorwaarden!”

Vrije reparatiekeuze

Met een vrije reparatiekeuze kun je zelf kiezen naar welk herstelbedrijf je jouw motor brengt bij schade. Niet iedere verzekeraar biedt deze mogelijkheid. Heb je een goede verzekering gevonden zonder vrije reparatiekeuze? Ga dan na welke herstelbedrijven bij jou in de buurt zijn aangesloten bij de verzekeraar. Wees je er bij een schade ook van bewust dat je jouw motor dan niet zomaar naar ieder herstelbedrijf kunt brengen. Doe je dit wel, dan loop je de kans (een deel van) de kosten zelf te moeten betalen. Om welk deel van de kosten dit gaat vind je in de polisvoorwaarden.

Verzekerde bedragen

Je komt liever niet voor verrassingen te staan wanneer je schade hebt aan jouw motor. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar wat een motorverzekering nu precies uitkeert. Kijk bijvoorbeeld of er een gelijkwaardige motorregeling van toepassing is. Deze regeling zorgt ervoor dat je voldoende geld krijgt van de verzekeraar om een nieuwe motor te kopen wanneer jouw motor total loss raakt door een oorzaak die onder de dekking valt.

De verzekeringsmaatschappij

Bij het kopen van jouw motor heb je waarschijnlijk ook goed naar het merk gekeken. Hoe zijn de ervaringen van andere motorrijders, wat voor garantie biedt het merk aan en allerlei andere kenmerken die jij belangrijk vindt. Ook bij het afsluiten van een verzekering is het raadzaam om goed naar de aanbieder, de verzekeringsmaatschappij, te kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de klantenservice, hoe handelen ze een schade af en wat zijn de ervaringen van andere klanten? Je hoeft dit gelukkig niet allemaal zelf uit te zoeken. Op de website van Verzekeraars in beeld kun je heel gemakkelijk terugvinden hoe goed een verzekeraar is!

Vind de motorverzekering die bij je past!

Onze ervaring leert dat nog veel motorrijders hun verzekering vooral uitkiezen op de prijs. Zoek je op die manier jouw motorverzekering uit, dan weet je zeker dat deze niet bij jouw wensen en situatie past. Dit resulteert vaak in grote teleurstellingen bij een schade. Je denkt bijvoorbeeld dat je verzekerd bent voor diefstal, maar hebt je niet verdiept in de alarmeisen die de verzekeraar hanteert. Diefstal is dan dus niet verzekerd, wanneer het alarm niet aan deze eisen voldoet. Zo zijn er nog veel meer voordelen van het afsluiten van een verzekering die écht bij je past. Het kan je uiteindelijk zelfs een heleboel geld schelen!

Ga daarom aan de slag met de punten die we hebben besproken en ga op zoek naar de beste motorverzekering voor jou.  Begin met het maken van een keuze voor één van de drie basis motorverzekering en kijk daarna welke aanvullende dekkingen je daar het beste bij kunt afsluiten. Verzeker niet teveel, niet te weinig en kijk kritisch naar de voorwaarden! En vergeet ook niet om je nog eens te verdiepen in de verzekeraars. Hoe zit het bijvoorbeeld met de klantenservice en de schadeafhandeling? Succes!

Jouw motor optimaal verzekeren zonder moeite?

De specialisten van HVMS helpen je graag bij het regelen van jouw motorverzekering. We geven je een persoonlijk verzekeringsadvies over de beste motorverzekering en zorgen dat alles goed geregeld wordt. Zodat jij hier geen omkijken naar hebt en volop kunt genieten van het motorrijden!

Misschien vind je dit ook interessant

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest