fbpx

De zomervakantie is ondertussen begonnen voor heel Nederland en we durven het weer aan om op vakantie te gaan. Ook al dekt een reisverzekering in veel gevallen de gevolgen van corona voor jouw vakantie niet, toch is het een goed idee om een reisverzekering af te sluiten. Er kan namelijk van alles gebeuren tijdens de vakantie, dat niets met het virus te maken heeft. De reisverzekering biedt dan gewoon dekking. Bijvoorbeeld schade aan je bagage. Bovendien biedt iedere reisverzekeraar 24/7 hulp in noodsituaties, zoals een onvoorziene vervroegde terugreis.

Daarom is het een goed idee om voordat je vertrekt nog wat extra aandacht aan je reisverzekering te besteden. Of je nu in Nederland blijft of naar het buitenland gaat. Heb je een doorlopende reisverzekering? Dan is het handig om aan de hand van dit stappenplan eens te kijken of deze nog wel aansluit bij jouw vakantieplannen. Heb je nog geen verzekering voor je vakantie afgesloten? Dan kun je het stappenplan gebruiken om een goede keuze te maken voor een reisverzekering die bij je past. We hebben 5 stappen voor je op een rijtje gezet die je helpen uit te zoeken welke reisverzekering jij het beste kunt kiezen!

Welke reisverzekering past bij jou? 5 stappen!

1. Doorlopende of kortlopende reisverzekering?

Wanneer je een reisverzekering gaat afsluiten heb je de keuze uit een doorlopende en kortlopende reisverzekering. Met de doorlopende variant ben je het hele jaar door verzekerd voor alle tripjes, uitjes en reizen die je maakt. De kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie. De doorlopende reisverzekering is al snel goedkoper dan de kortlopende. Dit hangt onder andere af van hoeveel mensen er zijn verzekerd op de polis en hoe vaak en lang je jaarlijks op vakantie gaat.

Wil je het hele gezin verzekeren en ga je 3 weken of langer per jaar op vakantie? Dan is de doorlopende reisverzekering in het algemeen de beste optie. Sluit je een reisverzekering voor jezelf af, dan kies je voor de doorlopende variant wanneer je meer dan 4 weken per jaar op vakantie gaat. De periodes hoeven niet aaneengesloten te zijn. Nog een voordeel van de doorlopende reisverzekering is dat je niet steeds opnieuw een verzekering hoeft af te sluiten. Over het verzekeren van spontane tripjes of weekendjes weg hoef je je dus geen zorgen te maken!

2. Zoek een reisverzekering die past bij jouw vakantieplannen

Blijf je deze vakantie in Nederland of durf je het toch aan om naar het buitenland te gaan? Wat jouw vakantieplannen zijn heeft invloed op de reisverzekering waar je het beste voor kunt kiezen. Blijf je in Nederland, dan is het vooral belangrijk om voor een reisverzekering te kiezen met een goede bagagedekking. Een aanvullende dekking voor medische kosten is dan niet nodig, omdat de kosten in het algemeen gewoon door je zorgverzekering worden gedekt. Voor tripjes binnen de Nederlandse grenzen is het alleen nuttig om een reisverzekering af te sluiten, wanneer je tenminste één betaalde overnachting hebt geboekt. Een dagje weg zonder overnachting of verblijven in het vakantiehuisje van vrienden zonder hiervoor te betalen, valt niet onder de dekking van de reisverzekering.

Ga je naar het buitenland? Kijk dan goed of je een Europa- of werelddekking nodig hebt en sluit dan wel een extra dekking af voor geneeskundige kosten. We gaan hieronder dieper in op de (aanvullende) dekkingen van de reisverzekering.

3. Voor welke (aanvullende) dekking van de reisverzekering kies je?

Iedere reisverzekering biedt standaard dekking voor schade aan, verlies of diefstal van je bagage en andere onvoorziene kosten die je moet maken tijdens je reis. Bijvoorbeeld wanneer je langer op je vakantiebestemming moet blijven, doordat je reisgenoot ziek wordt. Bovendien staat de alarmcentrale van je reisverzekeraar 24/7 voor je klaar in noodsituaties. Verder kun je jouw reisverzekering helemaal op maat samenstellen met allerlei aanvullende dekkingen.

Je bagage is dus te allen tijden verzekerd voor schade, ook bij een oranje of rood reisadvies. Onvoorziene kosten die je tijdens je reis moet maken die niets met het coronavirus te maken hebben, worden in het algemeen ook gewoon vergoed bij een negatief reisadvies. Kosten die je tijdens je vakantie moet maken als gevolg van het coronavirus zijn meestal niet verzekerd. Check dit goed in de voorwaarden van de reisverzekering, zodat je niet voor verrassingen komt  te staan!

Geneeskundige kosten

We noemden deze dekking al eerder. Wanneer je dit jaar in Nederland blijft, hoef je niet voor deze aanvullende dekking te kiezen. Ga je naar het buitenland, dan is het in de meeste gevallen wel verstandig om deze extra dekking af te sluiten. Je bent dan namelijk verzekerd voor de medische kosten die je onverhoopt in het buitenland moet maken. Vaak dekt jouw zorgverzekering, afhankelijk van hoe ruim de dekking is, deze kosten maar tot een bepaald bedrag. Dit bedrag is in het algemeen gelijk aan wat dezelfde medische zorg in Nederland zou kosten. Maar in een aantal landen, zoals Spanje, Turkije of Canada, is de zorg een stuk duurder. De reisverzekering dekt deze extra kosten die niet door de zorgverzekering worden vergoed. Of deze dekking voor jou verstandig is om af te sluiten hangt dus af van de dekking van jouw zorgverzekering en hoe duur de zorg is in het land van bestemming. Zoek dit dus goed uit voordat je voor deze dekking kiest.

Medische kosten die je moet maken als gevolg van het coronavirus zijn in het algemeen niet gedekt door de reisverzekering. Ga je naar het buitenland, dan zien de meeste verzekeraars het virus als je eigen risico. Niet iedere maatschappij houdt er dezelfde voorwaarden op na wat betreft het virus. Daarom is het zeker de moeite waard om verschillende verzekeraars hierop te vergelijken wanneer je naar het buitenland gaat.

Annuleringsverzekering

De kosten van het onverwachts moeten annuleren of vroegtijdig afbreken van je reis, zijn niet standaard meeverzekerd op de reisverzekering. Hiervoor sluit je een aanvullende dekking af. Zeker wanneer je een dure reis hebt geboekt, is het verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Je krijgt dan namelijk de kosten die je al hebt gemaakt, vergoed wanneer je moet annuleren of vroegtijdig huiswaarts moet keren wegens een reden die onder de dekking valt.

Annuleren vanwege een negatief reisadvies is niet meer verzekerd. Het coronavirus wordt namelijk niet meer gezien als een onverwachtse gebeurtenis. Ben je zelf ernstig ziek door corona of ben je ontslagen als gevolgen van de coronamaatregelen en moet je jouw reis daardoor annuleren? Dan krijg je de kosten wel vergoed. Alle andere annuleringsredenen die niets te maken hebben met het virus zijn gewoon verzekerd. Ook bij een negatief reisadvies.

Gevaarlijke sporten

De meeste gevaarlijke sporten, zoals sommige wintersporten, onderwatersport of bergsport, vallen niet standaard onder de dekking voor de reisverzekering. Hiervoor moet je een aanvullende dekking afsluiten. Ga je een sport beoefenen tijdens je vakantie? Check dan altijd of deze onder standaarddekking valt of niet. Welke sporten dit zijn verschilt per verzekeraar.

Automobilistenhulp

Ga je met de auto op vakantie in Nederland en heb je geen pechhulpverzekering? Dan is het een goed idee om deze aanvullende dekking af te sluiten. Je hebt dan namelijk recht op vervangend vervoer bij autopech. Ook wanneer je naar het buitenland gaat met de auto is deze dekking een hele nuttige. Zelfs wanneer je al een pechhulpverzekering hebt. De kosten van het vervoeren van je auto naar een garage in Nederland bij autopech en de extra- reis en verblijfskosten worden namelijk niet door de pechhulpverzekering gedekt. De aanvullende dekking voor automobilistenhulp doet dit wel. Zorg er dan wel voor dat beide dekkingen goed op elkaar aansluiten!

Repatriëring

Er kan van alles tijdens je vakantie gebeuren, waardoor je met spoed terug moet naar huis. Bijvoorbeeld omdat een familielid in Nederland ernstig ziek wordt. Wanneer de reden van deze onverwachtse terugkeer naar huis onder dekking valt, dan vergoed de aanvullende dekking voor repatriëring de kosten. En dat niet alleen. De reisverzekeraar biedt ook hulp bij het regelen van deze terugreis. Wil je de resterende niet genoten vakantiedagen ook vergoed krijgen? Dan heb je daar een annuleringsverzekering voor nodig.

In een gebied met een negatief reisadvies, valt een onverwachtse terugkeer naar huis vanwege een nieuwe uitbraak van het virus in het algemeen niet onder de dekking. Sommige verzekeraars vergoeden de kosten ook niet in een land met een geel reisadvies. Zoek goed uit wat de voorwaarden zijn van de reisverzekeraar met betrekking tot repatriëring en het virus. Zorg er ook altijd voor dat je je goed verdiept in de voorwaarden van de reisorganisatie en vliegmaatschappij. In het algemeen zijn reisorganisaties nog steeds verplicht om je terug te halen bij een uitbraak van het virus. Daarom is het slim om een pakketreis te boeken in plaats van een zelf samengestelde reis. Sommige vliegmaatschappijen bieden ook de garantie van repatriëring bij een nieuwe uitbraak.

4. Check de voorwaarden

De voorwaarden van de verschillende reisverzekeringen kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Daarom is het belangrijk om, naast de dekking, ook goed naar de voorwaarden te kijken. Zeker met het oog op het coronavirus zijn de verschillen tussen de maatschappijen behoorlijk groot geworden. We zetten de belangrijkste voorwaarden voor je op een rijtje.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je bij een schade uit eigen zak moet betalen. De hoogte van het eigen risico kan per dekking en verzekeraar flink verschillen. Neem als uitganspunt dat je altijd kiest voor een eigen risico dat je bereid bent om en makkelijk uit eigen zak kunt betalen. Hoe hoger het eigen risico, des te lager de premie van de reisverzekering.

Corona

De meest reisverzekeraars hebben ondertussen allerlei voorwaarden met betrekking tot het coronavirus toegevoegd. In het algemeen komt het erop neer dat wanneer je afreist naar een gebied met een oranje of rood reisadvies, de gevolgen van corona niet meer gedekt zijn. Ook bij een geel reisadvies is dit bij sommige maatschappijen het geval. Het is zeker de moeite waard om de verschillende verzekeringen hierop te vergelijken. Zo weet je meteen wat je aan je reisverzekering hebt bij corona. Kom je er niet uit? Bel dan altijd even met de verzekeraar of schakel de hulp in van een verzekeringsadviseur!

Verzekerde bedragen

Check ook altijd de verzekerde bedragen per dekking. Het is belangrijk om voldoende dekking te hebben, de kosten kunnen namelijk al snel oplopen en zo zorg je ervoor dat je niet alsnog voor een deel van de kosten hoeft op te draaien. Niet alleen voor medische hulp in het buitenland, maar ook bijvoorbeeld voor jouw bagage. Kijk vooral ook naar de vergoedingen die de verzekeraar voor bijzondere bezittingen, zoals sportuitrusting en elektronica, hanteert. Dit kan namelijk behoorlijk verschillen per verzekeraar. Bedenk goed wat je meeneemt op vakantie en of de vergoeding volstaat.

Eigen verantwoordelijkheid

Reisverzekeraars stellen bepaalde eisen aan jou als verzekerde. Voldoe je hier niet aan, dan kan het zijn dat een schade niet wordt vergoed door de verzekeraar. Zo wordt er in het algemeen van je verwacht dat je er zelf voldoende aan doet om schade te voorkomen. Bijvoorbeeld diefstal van je bagage. Je moet voldoende voorzichtig omgaan met je spullen om diefstal zoveel mogelijk te voorkomen. Wat een verzekeraar precies van je verwacht, kun je terugvinden in de polisvoorwaarden. Wees je hiervan bewust!

5. Kies de beste verzekeraar

Bij het afsluiten van een verzekering vergeten we nog wel eens om naar de verzekeraar te kijken. We hebben vooral aandacht voor de dekking en de prijs van de verzekering zelf en kiezen vaak voor de verzekering met de beste verhouding hierin. Ongeacht de verzekeraar bij wie het product zal gaan lopen. Toch is het wel van belang om hiernaar te kijken. Stel je hebt straks een schade of andere vragen of problemen, dan is het wel zo fijn dat je goed geholpen wordt door de verzekeraar. Op de website van verzekeraars in beeld kun je heel makkelijk terugvinden hoe goed een verzekeraar is. Dit kun je vervolgens meenemen in je afweging voor welke reisverzekering je het beste kunt kiezen!

Zeker op reis met een passende reisverzekering

Om goed verzekerd op vakantie te gaan is het van belang dat je voor een reisverzekering kiest die écht bij je past. Door goed naar jouw eigen wensen en situatie en de dekking en voorwaarden van de verschillende reisverzekeringen te kijken, kom je erachter welke reisverzekering de beste is voor jou. Juist met het oog op het coronavirus is het belangrijk dat je goed verzekerd op vakantie kunt!

Maak het jezelf gemakkelijk deze vakantie. Download de ‘aan vakantie to-do kit’

In deze ultieme vakantiekit vind je een checklist om inbraak tijdens jouw vakantie te voorkomen, een inpaklijst en allerlei handige tips. Bijvoorbeeld over de boeken die niet mogen missen in jouw koffer en hoe je goed verzekerd op vakantie gaat!

Vrouw met een rieten hoed op die geniet aan de zijkant van een zwembad

Vul het formulier in en ontvang jouw gratis kit!

Misschien vind je dit ook interessant

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest