fbpx

Heb je net een woning gekocht? Dan is het een goed moment om na te gaan denken over de verzekeringen die nodig hebt om je koophuis goed te verzekeren. De aankoop van een woning brengt al genoeg kosten met zich mee. Je moet er niet aan denken dat je ook nog eens te maken krijgt met een waterschade in je woning en hier zelf voor moet opdraaien. Gelukkig zijn er een heleboel handige verzekeringen die je in dit soort situaties helpen.

Welke verzekeringen jij precies nodig hebt voor je koophuis, hangt af van jouw situatie en wensen. Bijvoorbeeld van je financiële buffer die je hebt om bepaalde schades en risico’s zelf op te vangen. We hebben een handig lijstje voor je gemaakt met de verzekeringen die van pas kunnen komen wanneer je een woning hebt gekocht. Geen van deze verzekeringen is verplicht. Neem bij het maken van een keuze altijd jouw situatie en wensen als uitgangspunt. Kun en wil je een bepaald risico zelf dragen, dan sluit je hier geen verzekering voor af.

Verzekeringen voor je koophuis

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is een handige verzekering om af te sluiten voor je koopwoning. Je bent dan namelijk verzekerd voor schade aan alles wat vastzit aan jouw woning. De leidingen, de inbouwkoelkast, de badkamer en de centrale verwarming bijvoorbeeld. Schades door brand, storm, wateroverlast en inbraak zijn verzekerd. De kosten van dit soort schades lopen al snel behoorlijk op. Met een opstalverzekering kun je jouw woning weer zo snel mogelijk laten herstellen.

Koop je een appartement dat onderdeel is van een VvE, dan is de opstalverzekering vaak al geregeld. Let er dan wel op dat deze opstalverzekering, die is geregeld via de VvE, jouw appartement verzekerd voor een gemiddeld bedrag. Laat je een luxe nieuwe keuken of badkamer plaatsen? Dan is het verzekerde bedrag van deze opstalverzekering vaak niet voldoende. In dat geval is het verstandig om alsnog zelf een opstalverzekering af te sluiten.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je al jouw spullen in huis. Denk bijvoorbeeld aan een losse koelkast, jouw meubilair en de tv. Maar ook je kunstcollectie, sieraden en apparaten kun je meeverzekeren. Mocht er een brand of storm uitbreken en je spullen raken hierdoor beschadigd, dan biedt de inboedelverzekering dekking. Net als bij diefstal of inbraak. Zo kun je jouw beschadigde spiksplinternieuwe inrichting gewoon weer vervangen.

Zekerheid voor jou en je gezin

Overlijdensrisicoverzekering

Tot 2018 was je bij het afsluiten van een hypotheek, verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering is voor de geldverstrekker namelijk een garantie dat de hypotheekschuld altijd wordt afgelost. Ook wanneer jij of je partner komt te overlijden. De overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit wanneer de verzekerde overlijdt. Met dit bedrag kan de schuld bij de geldverstrekker worden afgelost en voorkom je dat dit de verantwoordelijkheid van jouw nabestaanden wordt. Tegenwoordig ben je niet meer verplicht om deze verzekering af te sluiten. Toch kan het wel verstandig zijn en financiële zekerheid aan je nabestaanden bieden mocht je komen te overlijden.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een handige verzekering om te hebben. Schades waar jij voor aansprakelijk wordt gesteld kunnen namelijk al snel behoorlijk oplopen. Vooral wanneer het om een letselschade gaat. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de verhuizing van je spullen de auto van de buren behoorlijk beschadigen. En ook lekkage in jouw woning kan ervoor zorgen dat je nieuwe buren voor een nare verrassing komen te staan. Een goede aansprakelijkheidsverzekering voor het hele gezin heb je bovendien al voor een paar euro in de maand.

Rechtsbijstandverzekering

Een burenruzie, een conflict met je aannemer over de werkzaamheden. Helaas kunnen dit soort situaties voor een hoop ellende zorgen. Dan biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst. Deze verzekering verzorgt en vergoedt namelijk de bijstand van een jurist. De rechtsbijstandverzekering biedt in de meeste gevallen een speciale dekking voor wonen aan. Zo ben je in alle conflictsituaties die te maken hebben met jouw koophuis, verzekerd van rechtsbijstand.

Persoonlijk advies over de beste verzekeringen voor je koophuis?

Plan een tijdstip in de agenda van onze adviseurs. Wij bellen je vervolgens terug en adviseren je graag over het optimaal verzekeren van jouw koophuis! Helemaal gratis en vrijblijvend.

Misschien vind je dit ook interessant

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Vaak wordt er gedacht dat het afsluiten van een inboedelverzekering of overlijdensrisicoverzekering alleen nuttig is wanneer je een koopwoning hebt. Maar ook wanneer je in een huurhuis woont, zijn er een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Schade...

Lees meer

Vergeet dit artikel niet te delen

Pin It on Pinterest