fbpx

De doelstellingen van de Rijksoverheid op het gebied van energiebesparing zijn ambitieus. Er moet in Nederland behoorlijk wat energie worden bespaard. En ook jij kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren! Onder andere door thuis actief aan de slag te gaan met het besparen van energie. Het energieverbruik van gebouwen, waaronder ook woningen vallen, bepaalt namelijk 30% van het totale energieverbruik in Nederland. Er zijn twee manieren waarop jij als bewoner van een woning kunt bijdragen aan het besparen van energie: namelijk door je alledaagse energieverbruik te verlagen en door energiebesparende maatregelen te nemen. Maar hoe begin je? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende mogelijkheden om energie te besparen dat we ons kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we de meest effectieve energie bespaartips om snel resultaat te behalen voor je op een rijtje gezet!

Effectieve energie bespaartips die weinig moeite kosten en veel opleveren!

1. Schaf ledlampen aan

De eerste en misschien wel één van de meest eenvoudige energie bespaartips is het aanschaffen van ledlampen. Door je oude verlichting te vervangen door ledlampen, kun je tot wel 8% energie besparen. Een goed begin is het halve werk! Daarbij helpt het natuurlijk ook dat je de verlichting niet onnodig laat branden, bijvoorbeeld wanneer je een ruimte verlaat. Moeite met het vinden van de juiste lamp? Op de website van Milieucentraal vind je een handig stappenplan.

2. Je woning slim verwarmen

Bijna de helft van je energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hier valt al snel winst te behalen met een paar kleine aanpassingen. Sluit bijvoorbeeld alle deuren en zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar je veel bent, de woonkamer bijvoorbeeld. Je kunt ook besparen op je energierekening door de thermostaat ’s nachts op 15 graden te zetten en als je vloerverwarming hebt op 17 graden. Dat geldt ook voor wanneer er overdag niemand thuis is. Tot slot kun je ook flink besparen door de verwarming een graadje lager te zetten dan je gewend bent. Dus bijvoorbeeld 19 graden in plaats van 20.

3. Gebruik je wasmachine duurzaam

Energie besparen met wassen, het kan! Bijvoorbeeld door echt alleen te wassen wanneer de trommel vol zit. Je zult zien dat je op weekbasis dan een stuk minder vaak de wasmachine aan hebt staan. En ook op 30 graden wassen in plaats van 60 scheelt een hoop voor het milieu en je energierekening. Met sommige wasmiddelen is het zelfs mogelijk om op een nóg lagere temperatuur te wassen en je kleding echt goed schoon te krijgen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen waarin het wel handig is om op 60 graden te wassen, zoals je vaatdoekjes of wanneer je last hebt van huisstofmijt. Veel wasmachines hebben tegenwoordig ook een eco-stand. Gebruik deze! Wist je trouwens dat het programma voor katoen de meest energiezuinige is en dat je met een kort programma wel tijd bespaart, maar juist meer energie verbruikt?!

Energie besparen. Dit weekend doe ik weer 's lekker niks.

Geplaatst door Loesje op Zaterdag 9 januari 2021

4. Plaats tochtstrips

Tocht in huis is niet alleen vervelend, maar zorgt er ook voor dat je een hoop energie verspilt. Ga daarom eens een middagje op kierenjacht. Bij de ramen, deuren en kozijnen heb je grote kans dat je kieren zult vinden, maar ook bij de meterkast of keukenkastjes is het de moeite waard om eens op onderzoek uit te gaan. Je kunt ze vervolgens eenvoudig dichten door een tochtstrip te plaatsen.

5. Schaf een energiezuinige cv-ketel aan

Wanneer je cv-ketel al wat ouder is, is dit een mooi moment om deze te vervangen door een energiezuinige hr-ketel. Dit is de zuinigste ketel die er is en kan je jaarlijks een hoop energiekosten besparen. Wil je het goed aanpakken? Schaf dan ook meteen een slimme thermostaat aan. Dit apparaatje helpt je om energiezuiniger om te gaan met je verwarming in huis en zo nog meer kosten te besparen (en uitstoot te verminderen!). Ben je op zoek naar een goede installateur voor je nieuwe hr-ketel en thermostaat? Kijk dan eens op de website van techniek Nederland. Hier vind je gegarandeerd een professionele partij die je helpt alles zo energiezuinig mogelijk in te stellen!

Wil je het helemaal serieus aanpakken, dan kun je er voor kiezen om ook nog een zonneboiler aan te schaffen. Deze boiler verwarmt water met zonlicht. Wanneer er niet voldoende zonlicht is, neemt de hr-ketel het over. En ook een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp behoren tot de duurzame mogelijkheden. In dat geval moet je huis echter wel voldoende geïsoleerd zijn.

6. Zorg voor een goede ventilatie in huis

Een goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Met een goed geventileerde woning heb je namelijk minder last van kou, tocht en warmteverlies en stoot je dus minder CO2 uit. Een goede ventilatie in huis creëer je met zelfregelende roosters in de ramen. Deze roosters laten een constante hoeveelheid lucht door, doordat ze wat meer dicht gaan bij een harde wind en juist meer open bij weinig wind. Zelfregelende roosters zijn niet duur en eenvoudig te plaatsen. En ook een ventilatie-unit in je woonkamer draagt bij aan een goede ventilatie in huis. Deze regelt de ventilatie in één ruimte door vervuilde lucht af- en verse lucht aan te voeren.

7. Vervang klimaatONvriendelijke apparaten

Heb je een Amerikaanse koelkast in je keuken staan of nog een hele oude wasmachine? Dan loont het om deze te vervangen. Een Amerikaanse koelkast gebruikt bijvoorbeeld bijna 40% meer stroom dan een gewone koelvriescombinatie. Slecht voor je portemonnee en het milieu dus. Tegenwoordig zijn nagenoeg alle huishoudelijke apparaten voorzien van een energielabel om aan te duiden hoe energiezuinig ze zijn. Let hier dus goed op wanneer je een nieuwe koelkast of wasmachine gaat aanschaffen.

8. De isolatie van je woning verbeteren

Veel woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. En dat is zonde, want een goede woningisolatie heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Zo heb je in de winter bijvoorbeeld minder last van de kou, zie je de energierekening dalen en stoot je daardoor ook nog eens minder CO2 uit. Een goed geïsoleerde woning verbruikt op jaarbasis al snel zo’n € 1.900 minder aan energiekosten dan een slecht geïsoleerde woning. Het verbeteren van je woningisolatie kan een kostbare investering zijn, maar verdient zich al snel terug. Niet alleen doordat je energierekening naar beneden gaat, maar ook de CO2 uitstoot aanzienlijk zal verminderen. Er zijn allerlei verschillende soorten isolatie waar je voor kunt kiezen. Wat de slimste investering is hangt af van jouw woning en wensen. Een paar voorbeelden zijn dakisolatie, vloerisolatie, glasisolatie en spouwmuurisolatie.

Aan de slag met de energie bespaartips!

Met deze acht energie bespaartips kun je met relatief weinig moeite veel energie(kosten) besparen. Door de verwarming een graadje lager te zetten bijvoorbeeld of minder (heet) te wassen. In het isoleren van je woning of vervangen van je cv-ketel gaat wat meer tijd en moeite zitten. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei partijen de je op weg helpen en je graag adviseren. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van de Energiebespaarders!

Gratis advies over jouw financieringsmogelijkheden!

De specialisten van HVMS helpen je graag om jouw energiebesparende mogelijkheden zo gunstig mogelijk te financieren. Daarom geven we je advies over de best passende lening en zorgen we er bovendien voor dat deze snel in orde wordt gemaakt. Alles is mogelijk! Plan een gratis telefonisch adviesgesprek in met één van onze specialisten!

Misschien vind je dit ook interessant

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Deze verzekeringen heb je nodig voor je huurhuis

Vaak wordt er gedacht dat het afsluiten van een inboedelverzekering of overlijdensrisicoverzekering alleen nuttig is wanneer je een koopwoning hebt. Maar ook wanneer je in een huurhuis woont, zijn er een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Schade...

Lees meer
Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn koophuis?

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn koophuis?

Heb je net een woning gekocht? Dan is het een goed moment om na te gaan denken over de verzekeringen die nodig hebt om je koophuis goed te verzekeren. De aankoop van een woning brengt al genoeg kosten met zich mee. Je moet er niet aan denken dat je ook nog eens te...

Lees meer

Vergeet dit artikel niet te delen!

Pin It on Pinterest